Rejništvo

Benjamin Pačnik | 13.03.2011

Namen rejništva je, da se otrokom pri osebah, ki niso njihovi starši, omogoči zdrava rast, izobraževanje, skladen osebnostni razvoj in usposobitev za samostojno življenje ter delo. Center za socialno delo odda v rejništvo otroka, ki nima svoje družine, otroka, ki iz različnih vzrokov ne more živeti pri starših ali otroka, katerega telesni in duševni razvoj je ogrožen v okolju, v katerem živi. Kako lahko postanem rejnik? Oseba, ki želi izvajati rejniško dejavnosti, mora imeti stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, mora imeti zaključeno vsaj poklicno oziroma strokovno izobrazbo ter mora biti polnoletna. Oseba, ki želi izvajati rejniško dejavnost, vloži vlogo za izvajanje rejniške dejavnosti z dokazili o izobrazbi pri krajevno pristojnem centru za socialno delo glede na njeno stalno prebivališče. Ali lahko opravljam rejništvo kot poklic? Rejnik, ki želi izvajati rejniško dejavnost kot poklic, mora imeti dovoljenje in ne sme biti v delovnem razmerju, biti družbenik zasebne družbe ali Zavoda v Republiki Sloveniji, ki je hkrati poslovodna oseba, opravljati druge dejavnosti kot edini ali glavni poklic, na podlagi katerega je vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Rejnik, ki želi izvajati rejniško dejavnost kot poklic, vloži vlogo za izvajanje rejniške dejavnosti kot poklic pri centru za socialno delo, krajevno pristojnem glede na njegovo stalno prebivališče. Center za socialno delo pošlje vlogo ministrstvu. Na vlogi mora rejnik izjaviti, da ni v delovnem razmerju, ni družbenik zasebne družbe ali zavoda v Republiki Sloveniji, ki je hkrati poslovodna oseba, da ne opravlja druge dejavnosti kot edini ali glavni poklic, na podlagi katere je vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v skladu s predpisi, ki urejajo pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vprašanje rejnin? Rejnik je za posameznega rejenca upravičen do mesečne rejnine, ki zajema oskrbnino in plačilo dela. Oskrbnino sestavljajo sredstva za materialne stroške za rejenca ter denarni prejemek v znesku otroškega dodatka, kot je določen za najnižji dohodkovni razred za prvega otroka, v skladu z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Oskrbnina se lahko zniža, če rejniku ni potrebno kriti stroškov za obleko in obutev za rejenca, in sicer v višini 25% materialnih stroškov. Za ravno toliko se oskrbnina lahko zviša ob izrednih izdatkih za potrebe rejenca. Glede na zahtevnost oskrbe, varstva in vzgoje rejenca, se lahko plačilo dela zviša za največ 50%. Do rejnine je upravičen rejnik za posameznega rejenca.

  • 1296
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Benjamin Pačnik
Benjamin Pačnik
pravni svetovalec
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×