Reklama, ne hvala

Brina Zadravec | 16.08.2013

Vsak dan, ko se sprehodimo do poštnega nabiralnika je v le-te mnogo, mnogo, mnogo reklamnega gradiva. Mnogo ljudi ima te reklame v nabiralniku rade, saj lahko na takšen način primerjajo cene izdelkov pri različnih ponudnikih in tako prihranijo kakšen euro. Po drugi strani pa vidimo ob nabiralnikih tudi kar koše za smeti, kamor se lahko te reklame odvržejo, če jih naslovnih ne želi.


vir: euromedia-mb.si

Ampak, da nam ni potrebno vsak dan znova polniti tega koša, ki je nastavljen za papir, si lahko priskrbimo nalepko, katero zalepimo na poštni nabiralnik in s tem vsakemu, ki želi kaj reklamnega odvreči v naš nabiralnik, da tega ne sme početi. Ta nalepka se uradno imenuje »Nalepka za prepoved dostavljanja nenaslovljenih sporočil v predalčnik«

Na spletnih straneh Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK), je možno zaslediti informacijo, da je to nalepko možno kupiti na vsaki izpostavi Pošte Slovenije, za ceno 0,42 EUR.

Zakon o poštnih storitvah v 45. členu zapisuje:

»(1) Uporabnik poštnih storitev lahko prepove dostavljanje nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil v svoj predalčnik, tako da nanj nalepi nalepko, ki jo izda agencija. Prepoved dostavljanja v tak predalčnik velja za vse fizične ali pravne osebe, tudi za tiste, ki niso izvajalci poštnih storitev v skladu s tem zakonom.

(2) Prepoved iz prejšnjega odstavka velja tudi, če so nenaslovljena oglaševalska, marketinška in druga reklamna sporočila vložena v druge vrste nenaslovljenih pošiljk, katerih vročitev ni prepovedana z nalepko.

(3) Časopisi, revije, uradna glasila občin in lokalnih skupnosti, vabila ustanov, politična propagandna sporočila med volilno kampanjo, nenaslovljene pošiljke z informativno, izobraževalno ali humanitarno vsebino ter druge tiskane oblike uredniško oblikovanih vsebin se ne štejejo za pošiljke iz prvega odstavka tega člena.

(4) Agencija s splošnim aktom podrobneje določi videz in način izdajanja nalepke iz prvega odstavka tega člena.«

Seveda pa tudi lahko pride do kršitev teh določil, če nekdo kljub nalepki na vašem poštnem nabiralniku, vanj odlaga reklamna gradiva in drugo navedeno v 1. odstavku 45. člena Zakona o poštnih storitvah. V takšnem primeru pa lahko o tem obvestite pristojen inšpektorat, ki je v tem primeru Tržni inšpektorat Republike Slovenije, ki pa lahko za takšne kršitve izreče predpisano globo.

  • 2659
  • poštni nabiralnik, neželjena pošta, reklame, tržni inšpektorat
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×