Rent a car

Eva Langeršek | 14.05.2013


Vir: auto123.com

Počitniški kraji ponujajo pestro ponudbo različnih storitev. Kadar se posameznik v oddaljen kraj ne odpravi s svojim vozilom, mu je morda v interesu, da najame avtomobil. V zameno za plačilo uporabe vozila in gorivo si lahko povsem samostojno ogleda na primer del otoka, kamor agencija, s katero potuje, ne organizira izletov.

Vendar na kaj je dobro paziti, kadar najemamo avtomobil v tujini? Katere dokumente potrebujemo, da bo najem sploh možen? Kdo odgovarja za prekrške storjene z najetim avtomobilom?

Najem avtomobila v tujini po korakih
Na spletni strani Evropskega potrošniškega centra so pripravili nekaj napotkov, ki jih je dobro upoštevati, kadar najemamo vozilo v tujini:

1. Odločitev za najem. Odločitev, da bomo najeli avtomobil, je šele prvi korak, saj je treba pred rezervacijo oziroma samim najemom premisliti še o marsičem. Tako je treba izbrati najmanjšo sprejemljivo velikost avtomobila, ki najbolj vpliva na ceno najema.

2. Izbira ponudnika. Ponudnika ne izberite samo na podlagi cene in modela avtomobila, ampak preverite tudi in predvsem, kaj je vključeno v ceno, ali morate računati na morebitne dodatne stroške, kako razširjena je mreža izposojevalca vozil, za katere dodatke in po kakšni ceni se lahko odločite in podobno. Vsekakor skrbno preberite splošne pogoje najema.

3. Izbira avtomobila. Če želite avtomobil, za katerega ste se odločili zagotovo dobiti, je priporočljivo, da ga predhodno rezervirate. Kadar boste vozilo rezervirali na spletu, boste morali posredovati svoje osebne podatke in številko kreditne kartice za potrditev istovetnosti.

Poleg osebnih podatkov boste morali ob rezervaciji vpisati tudi, kakšen tip (oziroma razred) avtomobila želite, predvidoma za koliko časa ga želite najeti, izbrati boste morali morebitno dodatno opremo, se odločiti za dodatno zavarovanje in podobno.

4. Cena in stroški. Poleg cene za najem boste pri vseh ponudnikih v specifikaciji opazili tudi nekatere druge stroške, ki so v večini primerov obvezni. Pomembno je, da ste z njimi seznanjeni pred odločitvijo o najemu, zato pred dokončno rezervacijo povprašajte ponudnika, naj natančno pojasni, kaj je vključeno v ceno in kaj boste morebiti morali doplačati.

5. Zavarovanje vozila. Pred podpisom pogodbe povprašajte, katera zavarovanja so vključena v ceno in za katera lahko doplačate.

6. Dokumenti. Ob podpisu pogodbe boste morali uslužbencu pokazati osebni dokument in vozniško dovoljenje, obvezno pa tudi kreditno kartico kot garancijo za plačilo. V državah EU zadostuje nacionalno vozniško dovoljenje, v drugih državah pa ponekod obvezno, da imate s seboj mednarodno vozniško dovoljenje .

7. Gorivo. Strošek za gorivo poravna uporabnik. Ko prevzamete vozilo, preverite, kako polna je posoda za gorivo in to zabeležite v prevzemnem zapisniku.

8. Prevzem vozila. Preden se z najetim avtomobilom odpeljete, si obvezno vzemite čas in ga temeljito preglejte. Skupaj z uslužbencem preverite njegovo zunanjost in na posebni skici označite morebitne odrgnine, poškodbe in druge posebnosti.

9. Vožnja. Z najetim vozilom ravnajte kot dober gospodar. Zavedati se morate odgovornosti, ki ste jo prevzeli s podpisom pogodbe o najemu.

10. Prometni prekrški. Pri prometnih prekrških (napačno parkiranje, prehitra vožnja in podobno)  velja naslednje pravilo: če je bil prekršek zabeležen, boste zanj plačali kazen. Izposojevalci vozil morajo namreč policistom sporočiti, kdo je uporabljal vozilo v določenem času, tako da vam bodo policisti zagotovo poslali položnico na dom.

11. Vračilo avtomobila. Najeti avtomobil morate vrniti na dogovorjeno mesto ob dogovorjenem času. Priporočamo, da ga vrnete v prisotnosti uslužbenca, saj boste zelo težko dokazali, da niste vi krivi za morebitne poškodbe ali kakšne druge napake na njem.

  • 1263
  • rent a car, najem avtomobila, tujina, potrošnik
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×