Samozaposlitev

Brina Zadravec | 16.07.2013

Mnogo mladih ali pa tudi ne tako mladih ima določene poslovne ideje, ampak kar tako se na svoje noge postaviti in podjetje pripeljati do tega, da je uspešno, je tudi težje, kot si mogoče kdo misli. Seveda pa so tukaj potem še stroški, ki sledijo tak profil podjetja (samostojni podjetnik).


vir: firmica.si

Nekakšno generalno znanje je, da je možno zaprositi za subvencijo za samozaposlitev. Za to je potrebno izpolnjevati določene pogoje. Ti pogoji so naslednji:

S 1.7.2013 je začela veljati novost na trgu dela. Subvencija za samozaposlitev se je iz 4500 EUR dvignila na 5000 EUR in potekale bodo tudi prenovljene priprave na samozaposlitev. Za pridobitev subvencije je potrebno:


vir: mladpodjetnik.si

To pa niso vse novosti na »trgu samozaposlovanja«. Ob tem, je potrebno povedati, da Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ – 2), ki je stopil v veljavo januarja letos, ureja področje oprostitve plačila prispevkov za novoustanovljene samostojne podjetnike, ki bodo podjetja (samostojne podjetnike) registrirali prvič po 1.7.2013. 145. člen ZPIZ – 2:

»(14) Zavarovanci iz 15. člena tega zakona so v prvih 12 mesecih poslovanja po prvem vpisu v poslovni register ali v drug register oziroma evidenco, oproščeni plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena. V naslednjih 12 mesecih so te osebe oproščene prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 30 % zneska prispevka, obračunanega od osnove iz drugega odstavka tega člena.«

15. člen ZPIZ – 2:

»(1) Obvezno se zavarujejo osebe, ki v Republiki Sloveniji samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost.

(2) Obvezno se zavarujejo osebe, ki so v tujini vpisane v ustrezni register za opravljanje samostojne dejavnosti in se zanje v skladu s predpisi EU uporablja zakonodaja Republike Slovenije.

(3) Samozaposlene osebe se zavarujejo za polni zavarovalni čas, če ni z zakonom drugače določeno.«

V skladu s podatki pridobljenimi na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, sta pridobitev subvencije za samozaposlitev in oprostitev plačila prispevkov (delne) združljivi. Tako je možno uveljavljati in se prijaviti za subvencijo, hkrati pa za registrirane samostojne podjetnike po 1.7.2013 velja delna oprostitev v skladu z zakonom.

Preberite še "Zaposlovanje mladih".

Potrebujete strokovno sestavljeno pogodbo? Imate pravno vprašanje in želite, da vam nanj odgovorijo strokovnjaki? Pišite nam na elektronski naslov info@pravninasvet.com, obiščite tudi našo spletno stran www.pravninasvet.com in pobrskajte po našem blogu in pravno knjižnici.

  • 988
  • subvencija, samozaposlitev, oprostitev plačila prispevkov, poslovni načrt
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×