Seznam izmerjenih vozil

Eva Langeršek | 29.11.2013

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju: DARS) je včeraj objavila seznam izmerjenih vozil, ki bodo od vključno nedelje, 1. decembra 2013, sodila v novi cestninski razred 2B.


Vir: rtvslo.si

Že septembra, ko je vlada sprejela Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o cestninskih cestah in cestnini, smo se seznanili z dejstvom, da se je oblikoval nov cestninski razred – 2B. Slednji predstavlja dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 m ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega.

Posledica novega cestninskega razreda je višja cena vinjete kot za motorno vozilo, ki spadajo v drugi cestninski razred A (to so bivalna vozila in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 m, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, s priklopnim vozilom ali brez njega).

Primerjava cen drugi cestninski razred A in B

- cena vinjete za drugi cestninski razred A – letna = 110 eurov; mesečna = 30 eurov; tedenska = 15 eurov

- cena vinjete za drugi cestninski razred B – letna = 220 eurov; mesečna = 80 eurov; tedenska = 40 eurov


Vir: avtoarena.si

Merilo: višina vozila nad prvo osjo 1,30m ali več

V kolikor se sprašujete v kateri cestninski razred se uvrsti vaše vozilo, lahko to enostavno preverite s pomočjo »Seznama izmerjenih vozil«, ki ga je včeraj objavil DARS na svoji spletni strani. Pod seznamom so tudi dodatna pojasnila glede cestninskih razredov. DARS sporoča, da se bo seznam (po potrebi) sproti dopolnjeval.

Vašega vozila ni na seznamu – ste v dvomih?

DARS trenutno na območju avtocestne baze v Ljubljani (Grič 54 – izvoz Brdo, kjer je tudi naš Cestninski uporabniški center) – še vedno opravlja meritve vozil z ustrezno certificirano merilno napravo. Vsak uporabnik avtoceste lahko sicer preveri višino svojega vozila z metrom, če na ta način izmeri mejne vrednosti okrog 1,30 m, pa je višino potrebno izmeriti natančno, kar samo z metrom ni možno.

 

Preberite tudi:

- vožnja brez vinjete

- reklamacija vinjete

  • 925
  • dražje vinjete, višina 1.3 m nad prvo osjo, DARS
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×