Sezonsko delo

Brina Zadravec | 06.03.2014

Marec je in počasi se približuje tisti čas v letu, ko se bo ponujalo ogromno sezonskega dela, tako v Sloveniji, kot tudi v tujini, med drugim v Avstriji, na Nizozemskem,… Besede »sezonsko delo« nekako že same po sebi povedo o čem bomo danes pisali. In kot rečeno, prihaja čas, ko je veliko dela na prostem, obiranje sadja, zelenjave,… je to za marsikatero osebo možnost, da zaslužek.


vir: ec.europa.eu

Sezonsko delo so občasna dela, ki so odvisna od menjave letnih časov. Tako si lahko dijaki, študentje, upokojenci in brezposelni zaslužijo kakšen evro in si tako lahko popravijo gospodinjski proračun. Zakon o delovnih razmerjih dovoljuje, da se lahko sklene pogodba za določen čas, v primeru sezonskega dela.

Glede na to, da pa govorimo o sezonskem delu, pa je v skladu z zakonodajo, da sezonskemu delavcu ne pripada odpravnina po poteku pogodbe. Se pa lahko sezonskemu delavcu preračuna delovni čas:

»(1) Delavcu, ki po pogodbi o zaposlitvi za določen čas opravlja sezonska dela oziroma delo v neenakomerni razporeditvi delovnega časa brez presledka najmanj tri mesece v letu in pri tem opravi več ur, kot je določeno za delo s polnim delovnim časom, se na njegovo zahtevo ure preračunajo v delovne dni s polnim delovnim časom.

(2) Po prejšnjem odstavku izračunani delovni dnevi se štejejo v delavčevo delovno dobo tako, kot če bi jih prebil na delu. Pri tem skupna delovna doba v koledarskem letu ne sme presegati 12 mesecev.«

Ob tem je potrebno opozoriti, da je v primeru prejemanja nadomestila (brezposelne osebe), le-to preneha ob sprejemu sezonskega dela, saj je tretirano enako kot pogodba za določen čas. Prav tako pa je potrebno biti pazljiv, saj se kar za 50 odstotkov zniža nadomestilo za brezposelne osebe, ki opravljajo sezonska dela po pogodbi, če iz tega naslova zaslužijo več kot 200 EUR na mesec.

Prav tako pa je tudi ob spremembi  Zakona o zaposlovanju in delu tujcev prišlo do spremembe, saj lahko sedaj tujci opravljajo sezonska dela samo v kmetijstvu in gozdarstvu in ne vem v turizmu in gradbeništvu, kot je to bilo v preteklosti. Prav tako mora biti zaposlitev neločljivo povezana s sezono v kateri je za posamezno dejavnost značilen izrazito povečan obseg potrebe po delovni sili.

»(2) Za opravljanje sezonskega dela delodajalec in tujec skleneta delovno razmerje za določen čas. Če se delo opravlja do največ 30 dni skupaj, se lahko sklene pogodba o delu. Pogodba o delu se lahko sklene le trikrat v posameznem koledarskem letu.

(5) Dovoljenje za delo se lahko, v primeru sklenjenega delovnega razmerja, podaljša ali ponovno izda istemu ali drugemu delodajalcu, večkrat letno. Skupno trajanje veljavnosti enega ali več dovoljenj za delo, izdanih za istega tujca, ne sme presegati šestih mesecev v koledarskem letu.

(6) Ne glede na prejšnji odstavek, se lahko na podlagi mnenja zbornice, pristojne za kmetijstvo in gozdarstvo, da je prišlo do izrednih pridelovalnih pogojev (podaljšanje vegetacije), dovoljenje za delo podaljša za največ en mesec, v primeru sklenjene pogodbe o delu pa največ za 15 dni.«

  • 1716
  • sezonsko delo, delavec, sezonsko delo tujcev,
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×