Skrbništvo nad osebami, ki jim je odvzeta poslovna sposobnost

Brina Zadravec | 30.10.2013

Odvzem poslovne sposobnosti … tega hitro v Sloveniji ne slišimo. Je mogoče bolj kakšen odmeven primer iz tujine iz sveta znanih in slavnih. To pa še ne pomeni, da to področje ni v Slovenski zakonodaji dodobra urejeno. Današnji članek, se bo podrobneje posvetil le-temu področju. Saj je razlika tudi v tem, če je osebi popolnoma odvzeta poslovna sposobnost ali samo delno.


vir: lisa.si

V Sloveniji je urejeno to področje v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ureja tudi druge oblike skrbništva, kot na primer skrbništvo za posebne primere in skrbništvo nad mladoletnimi osebami.  Seveda ne gre kar tako osebi odvzeti poslovne sposobnosti, ampak je dejansko sodišče, ki izda po celotno izvedenem postopku odločbo, s katero določi, da se osebi odvzame poslovna sposobnost in na podlagi te odločbe, Center za socialno delo postavi pod skrbništvo te osebe.

V trenutku, ko sodišče izda odločbo o odvzemu poslovne sposobnosti in ko postane ta odločba pravnomočna, mora sodišče to pravnomočno sodno odločbo nemudoma posredovati na Center za socialno delo. Prav tako pa je potrebno omeniti, da skrbništvo nad osebo, ki ji je bodisi v celoti ali pa samo delno odvzeta poslovna sposobnost, preneha, če ji sodišče z odločbo vrne poslovno sposobnost.

Oseba, ki je postavljena, kot skrbnik osebi, ki ji je popolnoma odvzeta poslovna sposobnost, ima obveznost za to osebo tako skrbeti, kot skrbnik osebe, ki še ni stara 15 let, prav tako pa mora zlasti skrbeti za njeno osebnost, upoštevati pri tem vzroke, zaradi katerih je bila tej osebi odvzeta poslovna sposobnost in si prizadevati, da se ti vzroki odpravijo in da se varovanec usposobi za samostojno življenje in delo.

»(2) Skrbnik osebe, ki ji je delno odvzeta poslovna sposobnost, ima pravice in dolžnosti skrbnika mladoletnika, ki je že star petnajst let, center za socialno delo pa lahko po potrebi določi, katere posle sme oseba, ki ji je bila delno odvzeta poslovna sposobnost, opravljati samostojno in brez odobritve.«

Osebi, proti kateri se je začel postopek za odvzem poslovne sposobnosti, pa se lahko postavi začasni skrbnik in je to prav tako urejeno v Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

»(1) Sodišče, pri katerem se je začel postopek, da se nekomu odvzame poslovna sposobnost, mora to takoj sporočiti centru za socialno delo. Center za socialno delo postavi osebi, zoper katero se je začel postopek, po potrebi začasnega skrbnika. Za to skrbništvo se uporabljajo določbe o skrbništvu nad mladoletniki, ki so že stari petnajst let, center za socialno delo pa sme po potrebi uporabiti zanj določbe o skrbništvu nad mladoletniki, ki še niso stari petnajst let.

(2) Dolžnost začasnega skrbnika preneha, ko se postavi stalni skrbnik ali ko postane pravnomočna odločba sodišča, da ni podlage za odvzem poslovne sposobnosti.«

  • 1505
  • poslovna sposobnost, center za socialno delo, pravnomočna sodna odločba
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×