Skupna lastnina

Brina Zadravec | 26.06.2013

V današnjem članku se bomo podrobneje posvetili tematiki skupne lastnine, kaj to pomeni, pravna ureditev in dejanska vsakdanja uporaba. Ker pa skupno lastnino v vsakdanjem pojmovanju sledi tudi solastnina, bomo le-to obdelali v jutrišnjem članku.


vir: akcept.wordpress.com

Na določeni nerazdeljeni stvari ima lahko več oseb skupno lastnino, to so skupni lastniki, to pa se zgodi takrat, ko njihovi deleži niso v naprej določeni. Skupni lastniki stvar uporabljajo skupno in tako tudi skupaj z njo razpolagajo in iz tega izhajajoč tudi skupaj solidarno odgovarjajo za vse obveznosti, ki nastanejo v povezavi s to stvarjo.

Včasih pa pride do situacije, ko eden izmed skupnih lastnikov samostojno razpolaga s stvarjo. V takšnih primerih pa se po stvarnopravnem zakoniku, ki ureja skupno lastnino šteje, da je tretja oseba, s katero je skupni lastnik sklepal posle v dobri veri samo takrat, če ni vedel, da je stvar predmet skupne lastnine. Torej, če tretja oseba ni vedela, da je to premoženje skupno premoženje oziroma skupna lastnina dveh oseb in ena za razpolaganje ni podala svojega soglasja, se šteje, da je bila tretja oseba v dobri veri.

Do nastanka skupne lastnine pride samo v primerih, ki jih določa zakon:


vir: radio1.si

Delitev skupne lastnine:

V skladu z 72. členom Stvarnopravnega zakonika:

»(4) Vsak skupni lastnik ali njegov upnik sme vedno zahtevati delitev skupne stvari, razen v neprimernem času.«

Torej vsak skupni lastnik ali upnik skupnega lastnika lahko zahtevajo delitev skupne lastnine. V večini primerov govorimo tukaj o delitve nepremičnine, če je to le možno. Možne delitve so:

Potrebujete pravno svetovanje??? Potrebujete določeno pogodbo??? Za vse to in vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na našem elektronskem naslovu info@pravninasvet.com, prav tako pa nas lahko za vse dodatne informacije, razlago pravnih pojmov in podobno poiščete na spletu, pod naslovom www.pravninasvet.com.

  • 1853
  • skupna lastnina, delitev premoženja, civilna delitev, fizična delitev, premoženje zakoncev
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×