Služnostna pot

Brina Zadravec | 05.06.2013

Zakaj je vedno tako težavno s sosedi? Ustanovljena služnostna pot, priposestvovana služnostna pot, tožba na sodišču za ugotovitev služnostne poti in vse še drugi problemi, ki hodijo s tem z roko v roki. V današnjem članku se bomo posvetili ustanovitvi služnostne poti, pravna zakonodaja, ki je s tem povezana in podobno.


vir: slonep.net

Kaj sploh je služnostna pot?

Služnostna pot je stvarna pravica na tuji stvari. To tematiko ureja stvarnopravni zakonik, v katerem piše, da je služnost pravica uporabljati tujo stvar ali izkoriščati pravico oziroma zahtevati od lastnika stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji stvari. Sama služnost pa lahko nastane na več načinov:

Služnostna pot je pravica, ki lastnika nepremičnine (gospodujoča stvar), izvrševati za njene potrebe določena dejanja na tuji nepremičnini (pozitivna služnost) ali zahtevati od lastnika služeče stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji nepremičnini (negativna služnost). Torej je to, da lahko nekdo prečka posestvo (nepremičnino) druge osebe, zato da pride na svojo.  Služnost pot je lahko ustanovljena samo za hojo ali za motorna vozila.

Pridobitev služnostne poti

Kot smo povedali se lahko pridobi služnostna pot na 3 načine. Služnostna pot pridobljena s pogodbo oziroma pravnim poslom se pridobi:

215. člen Stvarnopravnega zakonika (SPZ)

»(1) Za nastanek stvarne služnosti se poleg veljavnega pravnega posla, iz katerega izhaja obveznost ustanoviti služnost, zahteva še zemljiškoknjižno dovolilo in vpis v zemljiško knjigo.

(2) Pogodba o ustanovitvi služnosti mora vsebovati ime lastnikov gospodujoče in služeče nepremičnine, zemljiškoknjižno oznako obeh nepremičnin, natančen opis služnosti in morebitno nadomestilo, ki ga mora plačati lastnik gospodujoče nepremičnine. Nadomestilo se lahko določi v enkratnem znesku ali v periodično zapadlih obrokih.«

Služnostna pot pridobljena s odločbo se pridobi:

216. člen SPZ

»Stvarna služnost nastane z dnem, ko postane sodna odločba pravnomočna, odločba upravnega organa pa dokončna.«

Služnostna pot pridobljena s priposestvovanjem pa se pridobi:

217. člen SPZ

»(1) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri deset let.

(2) Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.

(3) Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica.

(4) Negativne služnosti ni mogoče priposestvovati.«

Kako se mora služnost izvrševati?

Stvarna služnost se mora izvrševati na način, ki najmanj obremenjuje služno stvar. Torej je tudi pri služnostni poti tako, da se mora prečkati nepremičnino na tako in na takšen način, da se najmanj obremenjuje služeče zemljišče.

Prav tako pa ima lastnik gospodujočega zemljišča pravno varstvo, v primeru, da mu lastnik služečega zemljišča onemogoča izvrševanje služnosti. Tako lahko zahteva, da se to preprečevanje preneha.

Kako preneha služnostna pot?

Služnostna pot prav tako preneha na 3 načine:

Pravno svetovanje, pogodbe po meri in tipske pogodbe, vse to in še več na našem novem portalu www.pravninasvet.com ali na elektronskem naslovu info@pravninasvet.com.

  • 5875
  • služnost, stvarna pravica, služnostna pot, nepremičnina
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×