Sodna izterjava preživnine

Marko Pleskonjić | 15.01.2016

Ob razpadu zakonske ali zunajzakonske zveze, je navadno eden izmed partnerjev dolžan drugemu plačevati preživnino za skupne otroke. Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v 123. členu določa, da so starši dolžni preživljati svojega otroka do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj, po polnoletnosti pa so ga starši dolžni preživljati, v kolikor se redno šola, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.


Določitev preživnine

O dolžnosti preživljanja otrok in višini preživnine od 1. maja 2004 odločajo okrožna sodišča, bodisi na podlagi tožbe ali sporazuma o preživnini.

Preživnina se določi v mesečnem znesku in za naprej, zahteva pa se lahko od trenutka, ko je bila vložena tožba za preživnino.

V vsakdanjem življenju pa smo pogosto priča situacijam, ko partner, kateremu je bila naložena dolžnost preživljanja (skupnih) otrok, te ne izpolnjuje oz. preživnine ne plačuje.

Kako izterjati preživnino?

Če partner, ki je dolžan plačevati preživnino (preživninski zavezanec), tega ne počne, lahko drugi partner, ali celo otrok sam, v kolikor je polnoleten (preživninski upravičenec) na podlagi izvršilnega naslova – sodbe, sklepa sodišča ali izvršljivega notarskega zapisa, skupaj z obvestilom o uskladitvi preživnine – vloži predlog za izvršbo, ter tako preživnino izterja po sodni poti.

Izterjava preživnine ima po četrtem odstavku 110. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju prednost pred ostalimi terjatvami. Seveda to velja zgolj v primeru, da ima dolžnik še druge upnike, ki so prav tako vložili predlog za izvršbo.

V primeru, da upnik (preživninski upravičenec) predvideva, da dolžnik (preživninski zavezanec), tudi v bodoče preživnine ne bo plačeval, lahko sodišču predlaga, da izda predhodno odredbo, s katero se poleg že zapadlih obrokov preživnine, zavarujejo - denimo z blokado sredstev na dolžnikovem bančnem računu – tudi obroki preživnine, ki bodo zapadli v naslednjem letu.

Kaj storiti, če preživninski zavezanec, kljub temu ne plačuje preživnine?

V tem primeru se lahko preživninski upravičenci obrnejo na Jamstveni in preživninski sklad RS. Njegovo delovanje je namenjeno otrokom, ki jim pripada določena preživnina, preživninski zavezanci pa je ne plačujejo. Sklad namreč preživninskim upravičencem izplača nadomestilo preživnine, obenem pa terja preživninske zavezance, ki preživnine ne plačujejo.

Več o preživninskih upravičencih si lahko preberete na tej povezavi.

Kaj pa, ko se preživninski zavezanec nahaja v tujini?

V teh primerih je najboljše, da se preživninski upravičenec ali njegov zakoniti zastopnik obrneta na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, katerih dolžnost je zagotoviti pomoč pri pošiljanju in sprejemanju zahtev in pri začetku postopkov.

Uredba Sveta (ES) z dne 18. decembra 2008 o pristojnosti, pravu, ki se uporablja, priznavanju in izvrševanju sodnih odločb ter sodelovanju v preživninskih zadevah.

Preživnina in osebni stečaj dolžnika

V primeru, da je preživninski zavezanec v postopku osebnega stečaja, ima preživnina na podlagi 390. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju poseben status. Preživnina sodi namreč med prednostne terjatve, kar pomeni, da se izvršba zaradi izterjave preživnine – za razliko od večine ostalih izvršb – s pričetkom postopka osebnega stečaja dolžnika, ne ustavi.

Prav tako se terjatve z naslova preživnine, ki v osebnem stečaju niso poplačane, dolžniku ne odpustijo.

 

  • 1515
  • preživninski upravičenec, preživninski zavezanec, preživnina, izterjava, izvršba, osebni stečaj, ministrstvo, uredba, sklad, prednostna terjatev, terj
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Marko Pleskonjić
Marko Pleskonjić
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×