Sosedsko pravo – drevo na meji

Eva Langeršek | 06.05.2013


Vir: das-eselskind.com

Tudi v Sloveniji obstajajo naselja, kjer se vzpostavijo dobri sosedski odnosi. Kljub temu nikoli ne vemo, kdaj se lahko odnosi spremenijo. V tem primeru določene spore med sosedi ureja SPZ, v posebnem odseku – sosedsko pravo.

Drevo na meji
Osredotočimo se na primer, dveh sosednjih parcel, na meji katerih stoji drevo – rodovitna jablana. Oba soseda sta zainteresirana za njene plodove. Četudi je jablana vsako leto polna okusnih jabolk, sosed, ki mu drevo ovira rabo njegove nepremičnine, želi drevo odstraniti. Kakšne so pravice obeh sosedov? Kdo bo nosil stroške podiranja?

Najprej se ustavimo pri situaciji, ki ni sporna. Lastnika sosednjih nepremičnin odobravata, da drevo stoji na meji, vendar se sprašujeta, čigavi so plodovi. V tem primeru 81. člen SPZ določa, da se plodovi drevesa, ki stoji na meji, delijo med oba lastnika sosednjih nepremičnin po enakih delih.

V kolikor pa drevo na meji ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške.

Drevo ob meji
Na sosednji nepremičnini se nahaja drevo, ki ne stoji na meji, ampak ob meji. Veje visokega hrasta motijo soseda. Kako lahko sosed ukrepa? Koliko lahko poseže v lastninsko pravico drugega soseda?

Odgovor na vprašanje se nahaja v 83. členu SPZ, in sicer gre za pravico odstraniti veje. Zakon določa, da ima lastnik nepremičnine pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine. Navedeno se smiselno uporablja tudi za korenine.

Omenjena določba se ne uporabi v primerih, kadar je meja nepremičnin v gozdu.

Imate spor s sosedom? Bi potrebovali pomoč pravnih strokovnjakov? Pridobite rešitev za vaš problem enostavno in varno s pomočjo spletne aplikacije. Skozi celoten postopek vas vodijo kratka in jasna navodila.
 

  • 2128
  • drevo na meji, spor s sosedom, sosedsko pravo, stvarnopravni zakonik
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×