Splošni akt delodajalca

Brina Zadravec | 10.02.2014

Če imamo v današnjem času srečo, da se nam ponudi zaposlitev in podpišemo pogodbo o zaposlitvi, se v veliki večini v le-tej nahaja tudi člen, ki opredeljuje zakone, kolektivne pogodbe in splošne akte delodajalca, ki se jih mora delavec držati in je z le-temi seznanjen, prav tako pa mu omogočajo določene prednosti.


vir: filternet.si

V glavnem vemo vsi, da je merodajen Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ob tem pa zakon napotuje tudi na kolektivne pogodbe panoge v kateri delamo, ki podrobneje ureja določena vprašanja ali pa tudi drugače, če zakon to dovoljuje. ZDR-1 in kolektivna pogodba pa še ni vse, v veliki večini je v sami pogodbi naveden tudi splošni akt delodajalca, ki lahko opredeljuje tudi druge vsebine, kot disciplinska odgovornost delavca, organizacija dela, sistemizacija dela, določila o varovanju poslovne tajnosti,...

»(1) Predloge splošnih aktov delodajalca, s katerimi delodajalec določa organizacijo dela ali določa obveznosti, ki jih morajo delavci poznati zaradi izpolnjevanja pogodbenih in drugih obveznosti, mora delodajalec pred sprejemom posredovati v mnenje sindikatom pri delodajalcu. Sindikat mora podati mnenje v roku osmih dni.

(2) Če je sindikat posredoval mnenje v roku iz prejšnjega odstavka, ga mora delodajalec pred sprejemom splošnih aktov obravnavati in se do njega opredeliti.

(3) Če pri posameznem delodajalcu ni organiziranega sindikata, se s splošnim aktom delodajalca lahko določijo pravice, ki se v skladu s tem zakonom lahko urejajo v kolektivnih pogodbah, če so za delavca ugodnejše, kot jih določa zakon oziroma kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca.

(4) Predlog splošnega akta iz prejšnjega odstavka mora delodajalec pred sprejemom posredovati v mnenje svetu delavcev oziroma delavskemu zaupniku. Svet delavcev oziroma delavski zaupnik mora podati mnenje v roku osmih dni, delodajalec pa mora pred sprejemom splošnega akta posredovano mnenje obravnavati in se do njega opredeliti.

(5) Če pri posameznem delodajalcu ni organiziranega sveta delavcev oziroma delavskega zaupnika, mora o vsebini predloga splošnega akta iz tretjega odstavka tega člena delodajalec pred sprejemom akta obvestiti delavce na pri delodajalcu običajen način.«

Ker pogodba o zaposlitvi navaja, da so tudi zakon, kolektivna pogodba in splošni akt delodajalca, je tudi tako, da se vam le-ti predpisi predložijo ali se vas napoti, kje si to lahko preberete, preden podpišete pogodbo. Tudi ZDR-1 pa v 10. členu opredeljuje splošni akt delodajalca in njegov sprejem:

»(6) Delodajalec mora omogočiti pri njem zaposlenim delavcem in delavcem, napotenim s strani delodajalca za zagotavljanje dela, da se seznanijo z vsemi veljavnimi splošnimi akti iz prvega in tretjega odstavka tega člena. V ta namen morajo biti splošni akti delodajalca vedno na razpolago na dostopnem mestu, na katerem se lahko delavci brez nadzora seznanijo z njihovo vsebino.«

  • 1173
  • delodajalec, delavec, ZDR-1, splošni akt delodajalca, kolektivna pogodba
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×