Sprememba stalnega prebivališča

Eva Langeršek | 02.05.2013


Vir: au.reachout.com

Ob selitvi mora posameznik opraviti določena neizogibna dejanja. Najprej je potrebno najti novo ustrezno prebivališče. Temu sledi polnjenje škatel in premislek o tem, katere stvari še sploh potrebuje. Slednje se posameznik ponavadi odloči na podlagi koristnosti predmeta in predvsem pogostosti njegove uporabe.

Ko uspe opraviti vse neformalne obveznosti in prične življenje na novem naslovu, sledi še formalna obveznost – potrebno je spremeniti stalno prebivališče. Kako poteka postopek? V kakšnem času je potrebno spremeniti naslov? Kdaj je bolj primerno, da si pridobimo začasno prebivališče?

Po Zakonu o prijavi prebivališča je stalno prebivališče naselje, kjer posameznik dejansko stalno prebiva in je to naselje središče njegovih življenjskih interesov, to pa se presoja na podlagi njegovih poklicnih, ekonomskih, socialnih in drugih vezi, ki kažejo, da med posameznikom in naseljem, kjer živi, dejansko obstajajo tesne in trajne povezave.

Omenjeni zakon prav tako določa, da mora posameznik spremembo naslova prijaviti pristojnemu organu, kadar se v nekem naselju stalno naseli ali spremeni naslov stanovanja.

Kje in v kakšnem času?
Stalno prebivališče oziroma spremembo naslova stanovanja je treba prijaviti v osmih dneh od naselitve na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu v Republiki Sloveniji, na ministrstvu, pristojnemu za zunanje zadeve ali s pomočjo državnega portala e- uprava.

Katere dokumente potrebujete?
Prijavi posameznik priloži veljaven osebni dokument in dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu.  Slednje izkaže z dokazilom o lastništvu, najemno ali podnajemno pogodbo ali s pisnim soglasjem lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati.

Katere dokumente morate zamenjati po spremembi? Ali je potrebno o tem obvestiti organe kot so ZZZS, DURS, banka?
Po spremembi stalnega prebivališča je potrebno v določenem roku urediti tudi vpis te spremembe v veljavni potni list oziroma dokumente zamenjati, kot to določajo posamezni področni zakoni (osebna izkaznica in potni list: najkasneje v 30 dneh, vozniško dovoljenje: najkasneje v 30 dneh, orožne listine: v 8 dneh, prometno dovoljenje: v 15 dneh), pojasnjujejo na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Spremembe stalnega prebivališča ni več potrebno javiti ZZZS, DURS, saj so spremembe evidentirane v Centralnem registru prebivalstva, do katerega dostopajo navedeni organi. Banki pa je še potrebno javiti spremembo, odgovarjajo na državnem portalu e-uprava.

Kakšni so stroški?
Prijava prebivališča je brezplačna.

Stalno : začasno prebivališče
Kot zapisano je stalno prebivališče, prebivališče kjer posameznik dejansko prebiva in gre za naselje, ki je središče njegovih interesov.
Medtem ko je začasno prebivališče vsako drugo prebivališče, kjer se posameznik zadržuje ali začasno prebiva zaradi dela, šolanja ali drugih razlogov, vendar v njem stalno ne prebiva.

Potrebujete pomoč pravnikov? Dovolite, da vam pomaga ekipa pravnih strokovnjakov, ki jo lahko kontaktirate s pomočjo spletne aplikacije ali pa za takojšen pravni nasvet pokličite 090 71 17.

  • 11800
  • sprememba stalnega prabivališča, začasno prebivališče, upravna enota
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×