Spremembe na področju spletnega nakupovanja

Eva Langeršek | 21.03.2014

Vlada je na 50. redni seji, poleg sprememb v zvezi z nepremičninskim zakonom, sprejela tudi novosti na področju varstva potrošnikov.

Slovenski pravni red varstvo potrošnikov zagotavlja z Zakonom o potrošnikov (ZVPot), kateremu se z vladnim predlogom ponovno obetajo spremembe.

Sprememba zakonodaje, ki se obeta, pa prinaša še dodatne pravice pri nakupovanju prek spleta. Katere?

Varstvo pred prikritimi stroški in večja preglednost cen

Potrošniki bodo ob morebitnem sprejemu predloga, obvarovani pred prikritimi stroški na spletu, ki se pojavljajo pri različnih »brezplačnih« storitvah, kot so horoskopi ali recepti.

Podjetje bo moralo zagotoviti, da potrošnik v postopku oddaje naročila, pri sklenitvi pogodbe na daljavo z uporabo elektronskih sredstev, izrecno potrdi, da se z oddajo naročila strinja s plačilom. Funkcija, ki sproži oddajo naročila, mora biti označena z besedami "naročilo z obveznostjo plačila" ali z drugo ustrezno nedvoumno izjavo, s katero je pojasnjeno, da je z oddajo naročila povezana obveznost plačila podjetju. Če podjetje ne bi spoštovalo določil tega odstavka, potrošnika pogodba ali naročilo ne zavezuje.

K večji preglednosti cen bo prispevala obveznost, po kateri morajo trgovci navesti skupno ceno proizvoda ali storitve, pa tudi vse dodatne stroške, še izhaja iz sporočila za javnost Vlade RS.


Vir: seotrafficsearch.com

Obdobje za odstop od pogodbe

Potrošnik pri pogodbi, sklenjeni na daljavo, pred sklenitvijo pogodbe ne more videti blaga in ga posledično ne more pregledati in preizkusiti ter na tak način ugotoviti njegovo naravo, lastnosti in delovanje. Pri pogodbah, sklenjenih zunaj poslovnih prostorov, potrošniki pogosto pristanejo na sklenitev pogodbe zaradi elementa presenečenja oziroma psihološkega pritiska.

Zaradi navedenega je treba potrošnikom omogočiti, da imajo v primeru sklepanja tovrstnih pogodb pravico do odstopa od pogodbe brez navedbe razloga za odstop. Navedeno že sedaj ZVPot zagotavlja in daje potrošnikom pravico, če se odločijo za spletni nakup, da lahko blago, ki je sicer brez napak, brez razloga v določenem 14 dnevnem roku vrnejo prodajalcu. Edini strošek, ki lahko bremeni potrošnika v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga.

Z morebitno spremembo ZVPot obdobje, ko lahko potrošniki brez navedbe razloga odstopijo od prodajne pogodbe ostaja 14 dni, v primeru, da prodajalec potrošnika ni jasno obvestil glede njegove pravice do odstopa od pogodbe, pa se vračilno obdobje podaljša na eno leto, izhaja iz predloga spremembe ZVPot, dostopnega na strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Besedilo predloga je Vlada RS že posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo in sprejem po skrajšanem zakonodajnem postopku, kot to določa slovenska zakonodaja.

  • 583
  • spletni nakup, potrošnik, ZVPot
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×