Suspenz pogodbe o zaposlitvi

Brina Zadravec | 10.09.2013

Kaj se zgodi v primeru, ko zaposleni iz določenih razlogov, nek določen čas ne more opravljati svojega dela? V tem primeru ne govorimo zaradi bolezni in koriščenja bolniškega staža ampak o drugih razlogih ki lahko nastopijo. Takrat pa pride do suspenza pogodbe o zaposlitvi.


vir: mladpodjetnik.si

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih, ki opredeljuje suspenz pogodbe o zaposlitvi, to dejansko pomeni, da se pravice in obveznosti iz sklenjene pogodbe o zaposlitvi določen čas ne izvršujejo, vse dokler okoliščina zaradi katere se ne izvršujejo preneha.

Zakon narekuje določene razloge zaradi katerih lahko pride do suspenza pogodbe o zaposlitvi:

»(1) V primerih, ko delavec zaradi prestajanja zaporne kazni, izrečenega vzgojnega, varnostnega, varstvenega ukrepa ali sankcije za prekršek, zaradi katerih ne more opravljati dela šest mesecev ali manj, obveznega ali prostovoljnega služenja vojaškega roka, opravljanja nadomestne civilne službe oziroma usposabljanja za opravljanje nalog v rezervni sestavi policije, vpoklica pogodbenega pripadnika rezervne sestave Slovenske vojske k opravljanju vojaške službe v miru ter poziva ali napotitve na opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči pogodbenega pripadnika Civilne zaščite, pripora in v drugih primerih, ki jih določajo zakon, kolektivna pogodba ali pogodba o zaposlitvi, začasno preneha opravljati delo, pogodba o zaposlitvi ne preneha veljati in je delodajalec ne sme odpovedati, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali če je uveden postopek za prenehanje delodajalca (suspenz pogodbe o zaposlitvi).«

Moramo pa povedati, da se stranki pogodbe, delavec in delodajalec, lahko dogovorita o suspenzu pogodbe o zaposlitvi. To se v večini primerov zgodi pri daljših izobraževanjih v tujini, potovanja ali zaradi drugih okoliščin.

Suspenz pogodbe ne pomeni, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati zato tudi delodajalec v tem času ne more odpovedati, razen če so podani razlogi za izredno odpoved ali če je uveden postopek za prenehanje delodajalca.

Ko suspenz pogodbe preneha, se mora delavec vrniti na delovno mesto v roku petih dni odkar so razlogi za suspenz potekli.

»Če se delavec v predpisanem roku neupravičeno ne vrne na delo in mu je izrečena izredna odpoved v skladu s sedmo alinejo prvega odstavka 110. člena tega zakona, traja suspenz pogodbe do začetka učinkovanja izredne odpovedi.«

»(2) Med suspenzom pogodbe o zaposlitvi mirujejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja, ki so neposredno vezane na opravljanje dela.«

  • 1564
  • delavec, delodajalec, suspenz pogodbe o zaposlitvi, služenje vojaškega roka
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×