Tudi trženje po e-pošti in telefonu zna biti precej nadležno

Simon Horvat | 11.02.2016

V enem od preteklih člankov smo obravnavali problematiko z reklamami polnih hišnih nabiralnikov. Veliko število tako imenovanih komercialnih sporočil, pogosto zaznavamo tudi med našo elektronsko pošto. Še nekoliko bolj moteče pa je direktno oglaševanje po telefonu. Kako se tega ubraniti si poglejmo v tokratnem prispevku.


Komercialna e-poštna sporočila

Zagotovo je način trženja preko sporočil elektronske pošte danes eden najbolj razširjenih. Kljub dokaj strogim pravilom, ga podjetja množično uporabljajo, saj je relativno učinkovit in ekonomsko ugoden.

Podjetja sicer lahko pridobijo vaš elektronski naslov za pošiljanje reklamnih sporočil zgolj na podlagi vaše privolitve, iz sporočila pa mora biti jasno razvidno, da gre za oglasno sporočilo. Pošiljati se mora iz veljavnega e-mail naslova, prav tako mora biti razvidna identiteta pošiljatelja.

Odjava od komercialnih e-mailov

Pomemben podatek je, da mora vsako tako sporočilo vsebovati obvestilo o pravici do odjave od bodočih komercialnih obvestil. Odjava mora biti enostavna in brez stroškov.

Vsem bralcem, ki reklamnih sporočil v bodoče ne želijo več uporabljati, svetujemo da se od njih odjavijo v skladu z navodili pošiljatelja. Ta vas o uspešni objavi o tem mora obvestiti. V kolikor ste se odjavili, sporočila pa še vedno prejemate svetujemo, da pošiljatelja o tem obvestite. V skrajnem primeru lahko o kršitvah obvestite Tržni inšpektorat.

Za prijavo kršitev se lahko obrnete Tržni inšpektorat Republike Slovenije:

splet: http://www.ti.gov.si/si/

naslov: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,

Tržni inšpektorat RS

Dunajska cesta 160

1000 Ljubljana

telefon: 01/ 280-8700

elektronska pošta: gp.tirs(at)gov.si

 

 Seveda pa še vedno velja pazljivost pri tem komu dajemo svoje e-mail naslove in zaradi kakšnih namenov. Tako še vedno lahko največ glede tega storimo sami.

Trženje po telefonu

Takšnih prijemov trženja sicer zaznavamo nekoliko manj, so pa še vedno eni izmed bolj motečih. Sicer mora oseba ki po telefonu pokliče v komercialne namene, to jasno navesti že takoj na začetku pogovora. Prav tako mora pridobiti vaše soglasje za nadaljnji pogovor.

V kolikor teh klicev v bodoče ne želimo prejemati, lahko že ustno po telefonu podamo izjavo, da v bodoče takih klicev ne želimo prejemat. Še bolje je če to zahtevate pisno.

Tudi tukaj seveda velja previdnost v zvezi z dajanjem telefonskih številk.Problem pa se pojavi, ko oglaševalci vašo telefonsko številko najdejo v javnem telefonskem imeniku. Tukaj splošne prepovedi uporabe številk v komercialne namene namreč ni.  Ima pa telefonski imenik od leta 2014 možnost, da v zvezi s svojo številko označimo, da ne želimo prejemati komercialnih klicev. To lahko storite preko obrazca na naslednji povezavi.

  • 781
  • e-pošta, spam, komercialna sporočila, trženje po telefonu
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Simon Horvat
Simon Horvat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×