Ugotavljanje očetovstva in materinstva

Benjamin Pačnik | 01.03.2011

Priznanje očetovstva je izjava, s katero določena oseba prizna, da je oče otroka, ki je rojen zunaj zakonske zveze. To priznanje pa je pravno priznano le, če so izpolnjeni vsi pogoji, ki jih določa zakon. Ti pogoji so: - priznanje lahko da le oseba, ki je razsodna in stara najmanj 15 let - priznanje mora biti dano pri centru za socialno delo ali pred matičarjem ali v javni listini ali v oporoki - s priznanjem se mora strinjati očetovstva se mora strinjati otrokova mati Če se mati s priznanjem ne strinja ali če ne da izjave v enem mesecu po prejetju obvestila, lahko tisti, ki je priznal otroka za svojega, vloži tožbo pri sodišču na ugotovitev, da je on otrokov oče. Tožba se lahko vloži v roku enega leta po prejetju obvestila, da se mati s priznanjem ne strinja, vendar le v 5 letih po rojstvu otroka. Zakon o delovnih razmerji pa ne ureja posebnih določil o priznanju očetovstva še nerojenega otroka in o priznanju očetovstva po otrokovi smrti. Pravna teorija zastopa stališče, da se lahko da priznanje že pred rojstvom otroka, toda ne pred spočetjem, vendar je pogoj, da se otrok rodi živ. Prav tako pa je možno priznanje očetovstva tudi po otrokovi smrti, še posebej takrat, če je otrok zapustil potomce. Podano priznanje očetovstva se ne more preklicati. Izjema bi veljala le, če bi priznanje bilo dano v oporoki. Priznanje pa bi se lahko izpodbijalo kot neveljavno, še posebej takrat, če bi šlo za napako v volji izjavitelja (npr. strah ali strahovanje). Priznanje očetovstva se torej lahko izpodbija. Pravico do izpodbijanja imata otrok in tisti, ki misli, da je otrokov oče. Otrok ima pravico v 5 letih od dneva, ko je postal polnoleten, tisti, ki misli, da je otrokov oče, pa v enem letu od dneva, ko je priznanje vpisano v matično knjigo. Priznanje očetovstva ima absolutni učinek, ker učinkuje zoper vsakega, učinkuje pa tudi za nazaj od otrokovega rojstva. Če oče ni prostovoljno priznal očetovstva otroka, ki je rojen zunaj zakonske zveze, se lahko njegovo očetovstvo ugotovi z odločbo sodišča v pravdi zaradi ugotovitve očetovstva. Pravico do tožbe na ugotovitev očetovstva ima otrok do dopolnjenega 23. leta starosti. Dokler je mladoleten vloži tožbo v njegovem imenu mati, če izvršuje roditeljsko pravico, drugače pa otrokov skrbnik s privolitvijo centra za socialno delo. Ko postane otrok polnoleten lahko otrok tožbo vloži sam. Pravico do tožbe za ugotovitev očetovstva ima tudi tisti moški, ki je priznal otroka za svojega, vendar se s tem priznanjem ni strinjala otrokova mati in je bilo njegovo priznanje neveljavno. Mati pa po zakonu nima pravice do tožbe na ugotovitev očetovstva.

  • 1515
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Benjamin Pačnik
Benjamin Pačnik
pravni svetovalec
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×