Uklonilni zapor

Brina Zadravec | 25.07.2013

Plačati globo ali ne plačati globe? Uklonilni zapor ob neplačilu globe iz naslova kazni za prekrške, se je začel pojavljati v Sloveniji odkar je leta 2005 bil uveden. V sami praksi in izvajanju le tega pa se pojavlja nekaj pravnih vprašanj. V današnjem članku bomo uklonilnemu zaporu posvetili malo več pozornosti.


vir: eofdreams.com

Zakon o prekrških je tisti, ki dejansko opredeljuje uklonilni zapor v svojem 19. členu:

»(1) Storilca, ki deloma ali v celoti ne plača globe v določenem roku, se prisili k plačilu tako, da se mu določi uklonilni zapor. O uklonilnem zaporu odloči sodišče.

(2) Uklonilni zapor se ne sme določiti, če je bil za prekršek izdan plačilni nalog ali če je bila globa izrečena mladoletnemu storilcu prekrška. Uklonilni zapor se ne sme določiti pred pravnomočnostjo sodbe oziroma odločbe o prekršku.

(3) Uklonilni zapor traja, dokler globa ni v celoti plačana, vendar najdlje 30 dni.

(4) Z izvršitvijo uklonilnega zapora ne preneha obveznost plačila globe.

(5) Storilec, ki zaradi premoženjskega stanja ali svojih možnosti za plačilo ne more plačati globe, lahko predlaga, da se plačilo globe nadomesti z opravo določene naloge v splošno korist ali korist samoupravne lokalne skupnosti.

(6) Obseg in vsebina nalog se določita na podlagi seznama, ki ga vodi sodišče, v trajanju najmanj 40 in največ 400 ur. Rok, v katerem morajo biti naloge opravljene, ne sme biti krajši od enega in ne daljši od treh mesecev.

(7) Če storilec opravi določene naloge v celoti, se uklonilni zapor ne izvrši in globa ne izterja.«

V praksi se večino oseb, ki so obsojeni na uklonilni zapor zaradi neplačila kazni, izkaže kot plačilno nesposobnih. Sicer je to institut s kateri se želi plačilno sposobne osebe pripraviti do tega, da bi kazen poravnali, se pa ji dejansko želijo izogniti.

Glede na to, da smo povedali, da je mnogo oseb plačilno nesposobnih, se tudi postavlja vprašanje primernosti tega instituta, saj so zapori že tako polni in še kar na koncu ni dosežen učinek (plačilo globe), kot bi si Slovenska država to želela. Seveda pa tudi v tem primeru igra veliko vlogo samo dejstvo izterjave terjatev s strani drugih državnih ustanov. Saj, če bi druge ustanove imele možnosti in bi bolj učinkovita izterjevale terjatve, tudi uklonilni zapor ne bi bil potreben do takšnih mer, kot so to sedaj. V vsakem primeru pa vidimo, da je to na škodo državnega proračuna, na eni strani je v škodo proračuna, ker ljudje ne poravnajo svojih glob, po drugi strani pa je »preživljanje« oseb v uklonilnem zaporu, prav tako na škodo državnega proračuna.

Potrebujete pravno svetovanje? Pišite nam na elektronski naslov info@pravninasvet.com. Nudimo vam tudi sestavo pravnih mnenj, vse vrste dopisov na sodišče, prav tako sestavo pogodb za vse življenjske situacije.

  • 1191
  • zapor, uklonilni zapor, globa, plačilo globe, zakon o prekrrških
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×