Vandalizem

Brina Zadravec | 20.06.2013

Ne rabimo dolgo iskati nekoga, ki nam bo povedal, da je že imel slabe izkušnje z vandalizmom, pa naj si bo to, da so mu pokraspali avtomobil z ključi, z grafiti ali pa z grafiti »okrasili« fasado. V večini primerov govorimo tukaj o neki neznani osebi, ampak pa sploh lahko v takšnem primeru storimo?


vir: nkkranj.si

Vandalizem je po definiciji iz slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ):

» vandalizem vandalízem  -zma m (ȋ) slabš. poškodovanje, uničenje česa koristnega, lepega brez pravega razloga, namena: preprečiti vandalizem; sledovi vandalizma / vandalizem okupatorja«

Torej, zjutraj se zbudimo in stopimo in hiše in »bum« na fasadi hiše je grafit, ki je narisan s sprejem ali pa tudi barvo. Kaj je naša prva misel? Moja je … pokliči policijo. Gotovo je to dobra rešitev, da podamo prijavo na policijo, ampak je še boljše, če vemo kdo bi lahko bil storilec in podamo prijavo zopet določeno osebo, če pa ne vemo, pa podamo prijavo zoper neznano osebo in prav tako dobo policijski zapisnik o dogodku. Prijava vandalizma na policijo seveda ni obvezno dejanje.

S policijskim zapisnikom se gotovo kot naslednje odpravimo na našo zavarovalnico, kjer želimo prijaviti škodo, ki nam je nastala in tudi, da se to uredi. Sicer je vse odvisno od zavarovanja, ampak če nimamo nepremičnine ali pa tudi premičnine zavarovane zoper vandalizem, nas bodo iz zavarovalnice odslovili s praznimi žepi.


vir: fennimore.k12.wi.us

Torej, če ne vemo, kdaj je krivec in ga tudi policija ne uspe identificirati in nimamo zavarovanega premoženja zoper vandalizem, bomo primorani sami poskrbeti za odpravo nastale škode, ki nam je noben tudi ne bo povrnil.

Kaj pa se zgodi, če vemo kdo je storilec ali pa ga uspe policija odkriti? Seveda, kot smo navedli lahko podamo na policijo prijavo in potem policija to prijavo posreduje tožilstvu, ki se odloči, glede na vse okoliščine, če bo zoper storilca vložila kazensko ovadbo ali ne. Pri tem bi bilo vredno omeniti, da ni tožilstvo dolžno tega obravnavati, ampak vas lahko napoti na pravdo.

V primeru, da vas napoti na pravdo, imate vi seveda možnost zahtevati odškodnino in povrnitev stroškov na podlagi določil o povrnitvi škode in odškodnini iz naslova obligacijskega zakonika. Če pa se zgodi, da tožilstvo ta primer obravnava in kazensko ovadi to osebo, pa lahko vi sprožite adhezijski postopek in zahtevate, da že to sodišče odloči o odškodnini. To seveda lahko stori, lahko pa vas napoti na civilno sodišče.

V primeru, da je kazensko sodišče odločilo, da je oseba kriva, je civilno sodišče vezano na to sodbo, sicer pa je to tako postopek, v katerem se določa znesek odškodnine. Vi še vedno lahko morebitnega storilca civilno tožite, četudi bi ga kazensko sodišče oprostilo, ampak so seveda s tem povezane mnogo manjše možnosti, da vam bo prisojena odškodnina za primer vandalizma.

Potrebujete pravni nasvet? Pišite nam na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com, za sestavo pogodb, uporabo pravnega slovarja, enciklopedije ali pa priročnika pa se lahko obrtene na našo spletni stran www.pravninasvet.com.

  • 1230
  • vandalizem, odškodnina, zavarovalnica, policija, tožilstvo, prijava
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×