Varnost potovanj

Eva Langeršek | 30.06.2014

Če se odpravljate na daljše potovanje, preverite, ali Ministrstvo za zunanje zadeve obvešča popotnike o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje ali pa v državi kamor potujete svetujejo le običajno previdnost.

Slovenski državljani imajo, ob nastopu določenih težavnih situacij na območju tujih države, na voljo pomoč veleposlaništva ali konzulata naše države.

Zaradi članstva v EU so vsi državljani Slovenije tudi evropski državljani, kar pomeni, da imajo pravico do pomoči tudi na tujih diplomatskih in konzularnih organih katere koli države članice EU, v kolikor Slovenija v tisti državni nima svojega predstavništva.

Predstavništva v tujini popotnikom nudijo pomoč:

 

Diplomatsko-konzularno predstavništvo, na katerega se posameznik obrne, bo zagotovilo pomoč in obvestilo sorodnike, prijatelje, zdravnika oziroma delodajalca prek ministrstva za zunanje zadeve njegove države.


Vir: travelogger.net

Kljub temu, da je na voljo pomoč tudi v tujini, se je pred potovanjem dobro preventivno prepričati, ali za državo, kamor odpotujejo veljajo kakšna varnostna opozorila.

Ministrstvo za notranje zadeve na svoji spletni strani nudi vsem popotnikom aktualne informacije o varnosti potovanj, ki se redno ažurirajo.

Varnostna opozorila so razvrščena v več kategorij, ki s pomočjo barvne lestvice prikazujejo opozorila na zemljevidu držav. Iz zemljevida popotniki enostavno razberejo kakšno opozorilo velja za posamezno državo.

V nekaterih državah ministrstvo svetuje le običajno previdnost, saj ne beležijo podatkov o varnostnih razlogih, zaradi kateri bi odsvetovali potovanje. Medtem ko v druge države odsvetujejo vsa potovanja, zaradi varnostnih razlogov oziroma, da popotniki državo čimprej zapustijo. Prav tako so popotniki obveščeni, ali obstajajo določeni varnostni razlogi in svetujejo izredno previdnost.

  • 609
  • varnostna opozorila, potovanje, popotniki
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×