Varnostna razdalja

Eva Langeršek | 29.10.2013

Do sedaj so policisti lahko preverjali razdaljo med vozili s pomočjo videonadzornega sistema Provida. Odslej varnostno razdaljo merijo tudi s posebnim radarjem, so včeraj poročali slovenski mediji.

Vožnja na prekratki varnostni razdalji statistično predstavlja enega najbolj pogostih vzrokov prometnih nesreč. Največkrat je ta vzrok povezan tudi s prehitro vožnjo, pojasnjujejo na spletni strani družbe DARS d.d.

Po določilih  Zakona o pravilih cestnega prometa (v nadaljevanju: ZPrCP) mora voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja) oziroma na razdalji, določeni s prometnim znakom.


Vir: 24ur.com

Kako preverite, ali vozite na zadostni varnostni razdalji?

Sekundno metodo ali »pravilo dveh sekund« uporabljamo tako, da ob robu vozišča izberemo nek predmet oz. orientacijsko točko (npr. prometni znak ali cestni smernik).

Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi to točko, začnemo šteti v sekundnem taktu: "Enaindvajset, dvaindvajset." Če isto mesto s sprednjim delom vozila prevozimo ob izteku štetja dveh sekund, imamo ustrezno varnostno razdaljo. Če ga prevozimo prej, je naša varnostna razdalja premajhna, pojasnjujejo na Policiji.


Vir: avtomobilizem.com

Kakšna je minimalna varnostna razdalja?

Navedli smo, da je varnostna razdalja definirana in preverljiva z »dvema sekundama«. Vendar  se ob dobrih prometnih razmerah, kadar se oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo, varnostna razdalja lahko zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.

Kakšna je globa zaradi prekratke varnostne razdalje?

Varnostno razdaljo, kot obvezo voznikov, določa 44. člen ZPrCP, upravljavec ceste pa lahko dodatno predpiše, da se vozi s predpisano varnostno razdaljo, kadar oceni, da je to ustrezno oziroma primerno.

ZPrCP določa z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila. Najvišja globa za neupoštevanje varnostne razdalje znaša 300 eurov in 3 kazenske točke, kadar voznik ne vozi na varnostni razdalji, določeni s prometnim znakom.

Potrebujete ...

- sestavo ugovorov zoper plačilni nalog policije?

- sestavo ugovorov zoper plačilni nalog mestnega redarstva?

- sestavo drugih ugovorov oziroma pritožb?

- svetovanje v zvezi s prometnimi in drugimi prekrški?

- preučitev razpoložljive dokumentacije?

Ekipa pravnih strokovnjakov je za svetovanje dosegljiva na telefonski številki 090-71-17 ali preko e-pošte: info@PravniNasvet.com.

  • 1197
  • varnostna razdalja, pravilo dveh sekund, globa, prekršek
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×