Višja denarna socialna pomoč

Brina Zadravec | 31.07.2013

Denarna socialna pomoč se izplačuje, kot pomoč pri zagotavljanju vsakodnevnih življenjskih potreb, s čimer se osebam, katerim primanjkuje lastnih sredstev, zagotavlja preživetje. V skladu z Zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, je zaradi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin med januarjem in junijem 2013, prišlo do dviga denarne socialne pomoči, s 1.8.2013.


vir: bambino.si

Glede na to, da je denarna socialna pomoč urejena z Zakonom o socialnih prejemkih in se uravnava z indeksom rasti cen, je tudi potrebno izpolnjevati določene pogoje za njen prejem. Tako lahko prejemate ali pa uveljavljate denarno socialno pomoč v primeru, da dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana, in so hkrati izpolnjeni tudi drugi z zakonom določeni pogoji.

Tako se 1.8.2013 dviga denarna socialna pomoč iz 261,56 EUR na 265,22 EUR.

Kot smo povedali je potrebno izpolnjevati določene pogoje za pridobitev denarne socialne pomoči in to so:

V prejšnjem odstavku smo navedli pogoje in iz tega je razvidno, da je najbolj merodajnega pomena finančno in premoženjsko stanje upravičenca. V skladu z navedbami na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve je upravičenec za pridobitev denarne socialne pomoči:

Višina denarne socialne pomoči je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so na primer:

Seveda pa se razlikuje tudi po tem ali je oseba sama ali ima družino, saj se za samo osebo določa višina tako, da če ima ta oseba kakšna lastna sredstva, ki pa ne dosegajo določenih zneskov, lahko zahteva denarno socialno pomoč le, kot razliko do določene višine.

Zakon o socialnih in varstvenih prejemkih pa ločuje med določenimi prihodki in jih tudi različno upošteva. To so:

  • 1118
  • socialna podpora, denarna socialna pomoč, cenzus, višina denarne pomoči
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×