Vizum

Brina Zadravec | 17.05.2013


vir:24ur.com

Viza

Viza je dovoljenje osebi, ki ga izda diplomatsko-konzularno predstavništvo države, v katero želimo potovati. Torej morajo tujci nasloviti svojo vlogo za vizo na slovensko diplomatsko-konzularno predstavništvo. Vizum se lahko izda tudi samo za tranzit čez ozemlje države.

V trenutku, ko je vizum izdan, imajo mejni organi možnost, da razveljavijo vizum in zavrnejo vstop v državo, če so se okoliščine na podlagi katerih je bil vizum izdan spremenile.

Državljani držav, ki potrebujejo vizo za vstop v Slovenijo oziroma schengensko območje, potrebujejo ob veljavnem potnem listu, tudi veljavno vizo.

Vrste vizumov

Slovenija lahko izdaja 3 vrste vizumov, ki so klasificirani kot tip A, C in D. To so:

Letališki tranzitni vizum je vizum, s katerim lahko upravičenci potujejo preko mednarodnega tranzitnega letališča na ozemlju držav članic EU, ne morejo pa vstopati v državo.

Z enotnim vizumom se lahko upravičenci, ki so ga pridobili gibajo po vseh članicah Evropske Unije in njihovem ozemlju.

Z vizumom za dolgoročno bivanje, ki je bil dan upravičencu, ki je tujec z namenom združitve družine in si bo uredil dovoljenje za bivanje na ozemlju Republike Slovenije.

Zakaj se vizum ne izda?

Vizum se ne izda, če prosilec, tujec, ne izpolnjuje vseh pogojev za pridobitev vizuma. Vizum za kratkoročno bivanje se ne izda prosilcu, za katerega je jasno, da želi v schengenskem območju bivati daljši čas, ali pa če je pridobitev vizuma povezana z opravljanjem pridobitne dejavnosti.

Vsak kateremu je bil v Republiki Sloveniji zavrnjeno zaprosilo za izdajo vizuma, se lahko na to pritoži v roku 8 dni, odkar je prejel zavrnitev. Pritožba mora biti v slovenskem jeziku in po pravilih Zakona o upravnem postopku.

Veljavnost vizuma

Za ugotavljanje veljavnosti vizuma je relevantnih več faktorjev. Ti faktorji so obdobje veljavnosti vizuma, število dni bivanja in pa številom vstopov v državo.

Pravni nasveti, pravno svetovanje, tipske pogodbe in pogodbe po meri … vse to in še več za vas na naši spletni strani www.pravninasvet.com ali pa na elektronski pošti info@pravninasvet.com.

  • 1289
  • vizum, viza, tujec, tranzit
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×