Volitve v Evropski parlament

Eva Langeršek | 23.05.2014

Včeraj, so se na Nizozemskem in v Veliki Britaniji odprla volišča, kar pomeni, da so se začele volitve v Evropski parlament. Evropske volitve bodo v 28 državah članicah Evropske unije trajale do nedelje, 25. maja.

V Sloveniji imajo državljani možnost da, v nedeljo, 25. maja, soodločajo, kdo bo vodil Evropo oziroma natančneje, soodločajo o imenovanju »evroposlancev«.

V nadaljevanju lahko najdete odgovore na nekaj pogostih vprašanj v zvezi z evropskimi volitvami, ki jih je objavil Evropski parlament:

Koliko poslancev Evropskega parlamenta bo izvoljenih?

Odkar se je Hrvaška julija 2013 pridružila EU, je v Evropskem parlamentu 766 poslancev, vendar se bo to število po volitvah 2014 zmanjšalo na 751 in bo takšno ostalo tudi v prihodnosti. Poslanci bodo predstavljali več kot 500 milijonov državljanov v 28 državah članicah.

Katere so glavne naloge poslanca Evropskega parlamenta?

Večina poslancev se z namenom uveljavljanja interesov svojih volivcev pridruži kateri od političnih skupin in se tako združi s poslanci iz drugih držav EU s podobno politično pripadnostjo.

Poslanci so tudi člani parlamentarnih odborov, kjer bodo svoj čas in energijo posvečajo obravnavi zakonodaje.

V Parlamentu je 20 stalnih odborov, od katerih je vsak specializiran za svoje politično področje. Ti organi so gonilne sile v zakonodajnem postopku Evropskega parlamenta, kjer se odvijajo ključna pogajanja, politične razprave in tam se pogosto oblikujejo potrebni kompromisi, čeprav končne odločitve sprejema celoten Parlament s 751 poslanci.

Poleg tega so poslanci lahko člani medparlamentarnih delegacij, katerih vloga je spodbujati stike s parlamenti držav nečlanic EU.


Vir: ec.europa.eu

Izbirate lahko med 16 listami kandidatov

Na nedeljskih volitvah, ki bodo potekale med 7 in 19 uro, lahko slovenski volivci izbirajo med 16 listami kandidatov.

Glasuje se za eno listo kandidatk in kandidatov. Za listo se glasuje tako, da se obkroži zaporedna številka liste.

Na listi, za katero je glasoval/a, lahko volivka oziroma volivec označi enega kandidata/kandidatko, ki mu/ji daje prednost pred ostalimi s te liste (preferenčni glas). Ta glas se odda tako, da se pred imenom in priimkom obkroži zaporedno številko, sporočajo na Državni volilni komisiji.

  • 581
  • volitve, evropski parlament, EU
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×