Vrtci oziroma predšolska vzgoja

Brina Zadravec | 06.06.2013

Ko je otrok dovolj star, da ga lahko damo v vrtec, je to včasih malo naporen podvig. Gotovo že iz razloga, ker je prvič potrebno otroka čez dan nekje pustiti po približno enem letu, ko smo bili ves čas z njim, po drugi strani pa se je prvo potrebno vpisati na čakalno listo vrtca. To pomeni, da moram malo prej, preden se vračamo na delovno mesto začeti vse potrebno urejati.


vir: otrocarije.blogspot.com

V Sloveniji poznamo javne in zasebne vrtce, ki izvajajo  predšolsko vzgojo za otroke, ki so dopolnili najmanj 11 mesecev, traja pa vse do vpisa v osnovno šolo. Povedati je potrebno, da vpis v vrtec, torej izvajane predšolske vzgoje ni obvezno, tako da če imamo možnost, lahko otroka varuje tudi kdo drug, na primer babica ali dedek,… Vrtci so financirani s strani občin, zato se financiranje vrši tudi v skladu z Zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.

Zakon o vrtcih opredeljuje temeljne naloge vrtcev kot:

Cilji, ki jih poslušajo vrtci s predšolsko vzgojo otroka dosegati so:

Javni in zasebni vrtci se med seboj razlikujejo tudi po programih, ki jih izvajajo in se samo na podlagi ustanovitve. Javni vrtci izvajajo svoj program Kurikulum za vrtce - potrjen na Strokovnem svetu RS za splošno izobraževanje marca 1999. Na drugi strani pa zasebni vrtci izvajajo program, ki ga spiše ustanovitelj vrtca, katerega pa seveda mora potrditi tudi oziroma pridobiti pozitivno mnenje za izvajanje tega programa s strani Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje.


vir: ostomaz.si

Zasebni vrtec lahko začne z izvajanjem svoje dejavnosti, tako kot tudi javni vrtec, takrat ko se vpiše v razvid pri ministrstvu. Prav tako pa seveda mora izpolnjevati pogoje, v povezavi z opremo, delavnicami, prostor,…  Prav tako pa lahko občina podeli zasebnemu vrtcu koncesijo, v primeru, da ugotovi potrebnost takšne ustanove.

Kako pa je s financiranjem vrtec? Javni vrtci in zasebni se financirajo iz:

Ob tem bi bilo potrebno omeniti, da zakon o vrtcih določa tudi to, kdaj se lahko zasebni vrtci financirajo iz sredstev proračuna:

»Zasebnim vrtcem pripadajo sredstva iz proračuna lokalne skupnosti, če izpolnjujejo naslednje pogoje:

Zasebnemu vrtcu pripada za posameznega otroka 85 % sredstev, ki jih lokalna skupnost za plače in materialne stroške zagotavlja na otroka v javnem vrtcu.

Obveznost lokalne skupnosti se izračuna iz povprečnega obsega sredstev, ki jih lokalna skupnost zagotavlja javnim vrtcem na svojem območju.

V primeru, da na območju lokalne skupnosti ni javnega vrtca, se obseg sredstev iz prejšnjega odstavka izračuna na podlagi povprečnega obsega sredstev, ki se v Republiki Sloveniji zagotavlja na otroka v javnem vrtcu.«

Pravno svetovanje, pogodbe po meri in tipske pogodbe … obiščite nas na našem PRENOVLJENEM PORTALU www.pravninasvet.com in pa elektronskem naslovu info@pravninasvet.com.

  • 1069
  • vrtec, financiranje, javna sredstva, predšolska vzgoja, javni vrtec, zasebni vrtec
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×