Z novim letom redifinicija minimalne plače

Marko Pleskonjić | 18.12.2015

S 17. decembrom 2015 je v veljavo stopil Zakon o dopolnitvi Zakona o minimalni plači (ZMinP-A), ki iz dosedanje minimalne plače izvzema dodatek za nočno delo, dodatek za delo v nedeljo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve. Spremembe pri obračunavanju minimalne plače bodo tako stopile v veljavo s 1. januarjem 2016, kar pomeni, da bodo prvi učinki novega zakona vidni pri plači za januar 2016.


Dopolnitve Zakona o minimalni plači

Začetki minimalne plače v Sloveniji segajo v leto 1995, ko je bil sprejet Dogovor o politiki plač in drugih prejemkov zaposlenih v gospodarstvu. Minimalna plača je takrat nadomestila t.i. zajamčeni osebni dohodek oz. zajamčeno plačo, Zakon o minimalni plači (ZMinP) pa je bil sprejet v letu 2010.

Minimalna plača je najnižje zakonsko dopustno plačilo za polni delovni čas in trenutno znaša 790,73 evrov bruto.

2.čl ZMinP: ''Minimalna plača je mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času. Delavec, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do sorazmernega dela minimalne plače.'' 

Dodatki izvzeti iz minimalne plače 

V minimalno plačo se po trenutno veljavni zakonodaji poleg osnovne plače vštevajo tudi dodatki za nočno delo, dodatek za nedeljsko delo ter dodatek za delo na praznike in dela proste dneve, z izjemo dodatka za nadure. Dodatki bodo od sedaj morali biti plačani posebej.

Kot nočno delo se šteje delo v času med 23. in 6. uro naslednjega dne.

Če je z razporeditvijo delovnega časa določena nočna delovna izmena, se šteje za nočno delo osem nepretrganih ur v času med 22. in 7. uro naslednjega dne.

Dodatek za delo v nedeljo in dodatek za delo na dela proste dneve po zakonu se med seboj izključujeta.

Dela proste dneve lahko preverite tukaj.

Višina dodatkov se lahko določi v nominalnem znesku v kolektivni pogodbi ali v odstotku osnovne plače za polni delovni čas oz. ustrezne urne postavke, obračunavajo pa se le za čas, ko je delavec delal v pogojih, zaradi katerih mu dodatek pripada, t.j. za posebne obremenitve pri delu, neugodne vplive okolja, nevarnost pri delu in delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden.

S spremembo zakona se tako vzpostavlja enakopravnejša obravnava delavcev, tako da bodo tudi zaposleni, ki prejemajo minimalno plačo, nagrajeni za delo, ki ga opravljajo ponoči, v nedeljo ter ob praznikih in dela prostih dnevih.

Kazni za delodajalce

Zakon določa tudi globe za kršenje določb tega zakona in sicer so kazni od 3.000 EUR do 20.000 EUR za manjše delodajalce, za delodajalce, ki zaposlujejo deset ali manj delavcev pa se kaznujejo z globo od 1.500 EU do 8.000 EUR.

Odgovorna oseba delodajalca se lahko kaznuje z globo od 1.000 EUR do 2.000 EUR.

Sprememba minimalne plače ''socialni avtogol''?

Medtem, ko delodajalci in Gospodarska zbornica Slovenije odločno nasprotujejo sprejetemu Zakonu o dopolnitvi Zakona o minimalni plači (ZMinP-A), ki alternativo sprejetemu zakonu vidijo v davčni reformi, ki bi razbremenila stroška dela z nižjimi dajatvami na plače zaposlenih (tudi pri minimalni plači), kar bi posledično prineslo višje neto plače.

Sindikati odgovarjajo, da gre za nizke zneske – saj v povprečju znaša dodatek za nočno delo 1,58 EUR/h, dodatek za nedeljsko delo pa 1,56 EUR/h – in da ti dodatki ne bodo bistveno obremenili delodajalcev in dvignili stroška plač. To pomeni, da bo delavec, ki prejema minimalno plačo in ki dela eno nedeljo osem ur v mesecu, prejel plačo višjo za 12,48 EUR od dosedanje.

 

  • 776
  • minimalna plača, minimalec, zajamčeni osebni dohodek, zajamčena plača, dodatni, nočno delo, nočne, nedeljsko delo, prazniki, dela prosti dnevi, Zakon
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Marko Pleskonjić
Marko Pleskonjić
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×