Začasno ali občasno delo upokojencev

Brina Zadravec | 02.04.2013

Mnogo je bilo govora o »novi« delovni zakonodaji in tudi »prenovi« Zakona o urejanju trga dela, menim pa, da bi mogoče bilo potrebno malo bolj izpostaviti tudi prednosti, ki jih prinašata ta dva zakona za upokojence, sploh na področju začasnega dela. Kaj sploh je začasno ali občasno delo?


vir: cekin.si

Zakon opredeljuje začasno ali občasno delo, kot delo, ki se opravlja na podlagi posebnega pogodbenega razmerja med upravičencem in delodajalcem, ki za razliko od podjemne pogodbe in avtorske pogodbe lahko vsebuje elemente delovnega razmerja. Začasno ali občasno delo se opredeljuje, kot tisti primerno delo, ki ustreza delovnim zmožnostim posamezne osebe in ne sme biti oddaljeno od kraja bivanja več kot 3 ure.

Za občasno delo se uporablja zakonodaja iz Zakona o delovnih razmerjih v primerih prepovedi diskriminacije, spolnega ali drugega nadlegovanja, trpinčenja na delovnem mestu, enake obravnave, odškodninski odgovornosti, ipd. Kdo sploh lahko opravlja to delo? Upravičenci za opravljanje tega dela so ljudje, ki imajo v Republiki Sloveniji status upokojenca, s to razliko, da niso do začasnega ali občasnega dela upravičeni ljudje, ki so bili delno starostno ali predčasno upokojeni, delno pa so še vedno delovno aktivni.

Omejitve začasnega dela

Zakon o urejanju trga dela omejuje začasno delo, kar pomeni, da lahko upravičenec upravljal začasno delo samo v obsegu 60 ur na mesec, »neoddelanih« ur pa ne more prenašati v druge mesece. Lahko pa upravičenec opravlja začasno delo pri večih delodajalcih, ampak ne sme preseči zastavljene višine 60 ur na mesec. Urna postavka, ki jo nalaga zakon, ne sme biti nižja kot 4,20 EUR na uro (neto 3,36 EUR), sam dohodek pa ne sme v celotnem letu presegati 6300 EUR (neto 5040 EUR). K omejitvam pa seveda tudi spada število upravičencev, ki lahko v podjetju upravljajo začasno delo, ki pa se ureja, glede na število zaposlenih v podjetju.

Obveznosti delodajalca

Ob omejitvi števila delovnih upravičencev, je tudi ena izmed obveznosti delodajalca to, da mora voditi delovno evidenco za začasno ali občasno zaposleno osebo, kar pomeni dnevna evidenca prihoda in odhoda z dela ter samo število ur opravljenega začasnega dela. Delodajalec je tudi obvezan do izplačila oddelanih ur upravičencu do najkasneje 18. v naslednjem mesecu. Od prejemkov, ki se jih izplačuje za opravljeno občasno delo, mora delodajalec nakazati sredstva v višini 25% v proračun Republike Slovenije.

Odstopanja

Občasno ali začasno delo, ki se opravlja pri nevladni organizaciji, delujoči v javnem interesu, lahko  v posameznem koledarskem mesecu preseže omejitve prej omenjenih delovnih ur, ampak ne več kot dvakratnika ur opravljenega začasnega ali občasnega dela glede na število zaposlenih delavcev.

Potrebujete pogodbo o zaposlitvi ali pa katero koli drugo obliko pogodbe? Na napi spletni strani www.pravninasvet.com vam ponujamo tipske pogodbe ali pa vam jih na vašo željo sestavimo po mori. Prav tako vam ponujamo možnost pravnega svetovanja, pod rubriko »pravno svetovanje«. Za dodatna vprašanja, dileme ali nasvete pa se lahko obrnete tudi na naš elektronski naslov info@pravninasvet.com.

  • 1779
  • občasno delo, ušokojenci, omejitev dela, obveznosti delodajalca
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×