Zakon o konoplji???

Brina Zadravec | 15.11.2013

Že lep čas je v javnosti »debata« o tem, če bi se legalizirala konoplja ali ne. Podpornikov na spletnih portalih očitno ne manjka, je pa sedaj zadeva postala resna, saj je 24. septembra 2013 bil Državni zbor obveščen o podani pobudi volivcem za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za sprejem Zakona o konoplji. Sicer je potrebno omeniti, da sta hkrati bile podani tudi pobudi volivcem za vložitev predloga za začetek zakonodajnega postopka za sprejem Zakona o samozdravljenju in Zakona o osnovnem bivanju.


mojezdravje.dnevnik.si

Kaj to točno pomeni?

V skladu z ustavnimi pravicami, lahko predlaga zakon:

»Zakone lahko predlaga vlada ali vsak poslanec. Zakon lahko predloži tudi najmanj pet tisoč volivcev

Prav za to, gre v tem primeru, zbirajo se podpisi, ki se jih bo, če jih bo vsaj 5000 za vsak zakon posamično predlagal. Podpisi se za Zakon o konoplji lahko zbirajo od 14.10.2013 do vključno 12.12.2013, saj je postavljen šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov. Podporo lahko zakonu izrečete na več načinov in sicer:

Besedila predlogov vseh treh zakonov so objavljeni na spletni strani državnega zbora in sicer na povezavi tukaj.

Da ne bi prišlo do pomote, Zakon o konoplji opredeljuje na 87. straneh, da bi se dovolila uporabna konoplje v industrijske in zdravstvene namene, opisuje zdravilne učinke konoplje (pomaga pri stresu, depresiji, rakastih obolenjih, pomaga pri jetrnih in možganskih poškodbah, pri sladkorni bolezni in pri kardiovaskularnih motnjah,…). Hkrati pa pomaga konoplja pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni in pri zdravljenju shizofrenije.

Preberite si tudi o posesti marihuane in zakonskih določb na to temo tukaj.

  • 832
  • konoplja, marihudana, zdravljenje z konopljo, civilna iniciativa
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×