Zaposlitev v tujini

Brina Zadravec | 19.07.2013

Pomanjkanje delovnih mest, mnogo ljudi je prijavljenih na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, kot iskalci zaposlitve in še kar nobenih služb. Dejansko se lahko vidi, da se državni aparat trudi vzpodbuditi zaposlovanje mladih, ampak na uspeh bo mogoče potrebno še malo počakati.


vir: soap.si

Za Slovence so najbolj zanimive države »sosede« v večji meri Avstrija, je pa potrebno omeniti, da je Avstrija, skupaj z Nemčijo dokaj pozno odprla svoj trg dela za tuje državljane. Seveda pa je potrebno povedati, da se v zadnjem času vedno več Slovencev odloča za selitev in iskanje novih možnosti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Za države Evropske Unije veljajo načela v povezavi s to tematiko, to so:

Načelo prostega pretoka delovne sile, pa ne veljajo samo za Evropsko Unijo, ampak tudi za Evropskega gospodarskega prostora, Islandijo, Lihtenštajn in Norveško. Iz tega naslova mora vsak državljan teh držav, ki se prijavi na delovno mesto v kateri izmed teh držav biti enako obravnavan, kot domači delojemalci. Prav tako pa so družinski člani delavca, ki se z njim preselijo v drugo državo članico deležnih enakih pravic do izobraževanja in socialne varnosti, kot državljani države v katero ste se preselili.

Na podlagi ustanovitvene pogodbe Evropske Unije ima vsak državljan EU, izhajajoče iz načela prostega pretoka delovne sile pravico, da prosto biva, išče zaposlitev, dela in/ali se upokoji v drugi državi članici. Seveda vemo, da je s 1.7.2013 med države članice Evropske Unije vstopila tudi Hrvaška, ki pa v povezavi s tem sprejela določene ukrepe in tako bi delavci iz Slovenije, za delo na Hrvaškem potrebovali do 30.6.2015 delovno dovoljenje. Tudi Švica je podaljšala omejitev prostega pretoka državljanov EU do 30.4.2014.

Glede na to, da lahko predvidevamo, da se vsak, ki se odpravlja v tujino prijavlja v prvi fazi za delovna mesta, za katera je kvalificiran in izobražen, je potrebno pred odhodom preveriti, kakšne pogoje ima država v katero ste namenjenih v povezavi s priznavanjem poklicnih kvalifikacij, saj se ti pogoji od države do države razlikujejo.

Glede na to, da smo poprej povedali, da se večina Slovencev odpravlja na delo v Avstrijo, je potrebno povedati, da je Avstrija odprla svoj trg dela za tujce oziroma državljane Evropske Unije, ker se je v Avstriji pojavila potreba po kadru. Mnogo se pojavljajo sezonska dela v Avstriji, prav tako so poklici, ki so iskani v Avstriji:

Seveda se imate pravico in možnost sami odpraviti iskati zaposlitev v tujino (Avstrijo), prav tako je potrebno povedati, da imate tudi možnosti najti zaposlitev v tujini, s pomočjo in potom slovenskih zaposlovalnih agencij in prav tako razpisanih del na Zavodu za zaposlovanje. Seveda pa je glavna predizpozicija za odhod na delo v tujino znanje tujega jezika, priporočljivo jezika države v katero se odpravljate na delo.

Pravni svetovanje in sestava pravnih mnenj ter pogodb. Za vse to in še več nam lahko pišete na info@pravninasvet.com. Vabimo vas tudi, da si ogledate naš spletni portal www.pravninasvet.com.

  • 1073
  • zaposlovanje, tujina, pravice EU, prosti pretok delavcev
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×