Zaslužek in denarno nadomestilo na Zavodu

Eva Langeršek | 22.08.2014

Upravičenci do denarnega nadomestila za brezposelnost, prejemajo najmanj 350 do največ 892,50 eurov bruto. Koliko lahko brezposelna oseba zasluži in še vedno prejema nadomestilo?

V današnjem članku odgovarjamo:

Prijavljena sem na Zavodu za zaposlovanje. Še dva meseca sem upravičena do denarnega nadomestila v minimalni višini 350 eurov bruto. Ker naveden znesek ne zadostuje za pokrivanje potreb moje družine, me zanima, koliko lahko zaslužim, da kljub zaslužku obdržim denarno nadomestilo za brezposelnost, ki mi pripada?

Osnova za odmero denarnega nadomestila se izračuna v skladu z določbami Zakona o urejanju trga dela. Osnova predstavlja povprečno mesečno plačo zavarovanca, ki jo je prejel v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti; če je brezposelna oseba mlajša od 30 let, veljajo drugačna merila za izračun osnove (61. člen Zakona o urejanju trga dela).

Denarno nadomestilo se na podlagi izračuna prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov od osnove, v nadaljnjih devetih mesecih pa v višini 60 odstotkov od osnove. Po izteku tega obdobja se denarno nadomestilo izplačuje v višini 50 odstotkov od osnove.

Po Zakona o urejanju trga dela izplačano denarno nadomestilo ne more biti nižje od 350 evrov in ne višje od 892,50 evrov bruto.

V kolikor naveden znesek ne zadostuje za pokrivanje vsakodnevnih potreb, lahko posameznik ustvari dodaten zaslužek. Če zaslužek ne preseže zakonsko določenega zneska, lahko upravičenec obdrži nadomestilo za brezposelnost oziroma se mu to zniža.


thisismoney.co.uk

Znižanje denarnega nadomestila zaradi pridobivanja dohodkov iz dela

Denarno nadomestilo se zniža upravičencu, ki v času upravičenosti do denarnega nadomestila med brezposelnostjo opravi delo, za katero prejme ali je upravičen prejeti dohodek iz dela, ki po plačilu davkov in obveznih prispevkov mesečno presega 200 eurov.

Kot dohodek iz dela se šteje vsak dohodek iz katerega koli pogodbenega razmerja, na podlagi katerega zavarovanec opravi fizično ali intelektualno delo, vključno z opravljanjem storitev in ustvarjanjem ali izvedbo avtorskega dela. Kot dohodek iz dela se šteje tudi dohodek za opravljeno delo oziroma storitev prokurista ali za vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba.

Denarno nadomestilo se zavarovancu zniža za 50 odstotkov dohodka iz dela, ki presega znesek 200 eurov. Če zavarovanec preživlja mladoletne otroke, se denarno nadomestilo za vsakega otroka poveča za deset odstotkov polnega zneska denarnega nadomestila, ki bi mu pripadalo, če ne bi ustvaril dohodka iz dela, vendar največ do polnega zneska denarnega nadomestila.

Ne glede na navedeno se znižanje ne izvede, če bi bilo denarno nadomestilo treba znižati za manj kot 20 eurov.

Imate dodatna vprašanja glede zaslužka ob prejemanju nadomestila? Koliko bi se vaše nadomestilo znižalo? Stopite v stik s pravnimi strokovnjaki spletnega portala PravniNasvet.com preko elektronske pošte, ki bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Pošljite vprašanje, dokumentacijo in svoje kontaktne podatke na elektronski naslov info@PravniNasvet.com.

  • 2222
  • denarno nadomestilo, zaslužek, dohodek, Zavod
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×