Zavajajoče informacije o turističnem potovanju

Eva Langeršek | 11.06.2014

Že planirate dopust? Ali se odločate o potovanju na podlagi kataloga turistične agencije? Ali lahko zaupate vsem navedenim informacijam?


Vir: title5feeholiday.com

Nekateri izmed vas se že kmalu odpravljate na dopust ali pa ga šele načrtujete. Načinov organizacije je več, v kolikor je v vaši navadi, da organizacijo prepustite turističnim agencijam, se najverjetneje odločate za destinacijo na podlagi različnih katalogov, ponudb ali oglasov, ki vam jih posredujejo agencije.

Kakšno varstvo pravo nudi potrošniku, ki se odloči za destinacijo na podlagi kataloga, ponudbe oziroma oglasa? Ali lahko zaupate vsem navedenim informacijam? Ali so agencije zavezane k temu, da vam nudijo točno takšno nastanitev, kot je prikazana oziroma zapisana v katalogu?

Evropska direktiva zavezuje organizatorje potovanja in/ali turistične agente, da glede turističnih paketov, ki jih organizirajo in prodajajo, zagotovijo, da pri opisovanju turističnih paketov informacije niso zavajajoče in da katalogi, ki so na voljo potrošnikom, vsebujejo razumljive in točne informacije.

Nadalje direktiva o paketnem potovanju, organiziranih počitnicah in izletih določa, da noben opis, ki se nanaša na turistični paket in ga je organizator potovanja ali turistični agent dostavil potrošniku, nobena cena turističnega paketa in vsi drugi pogoji, ki so sestavni del pogodbe, ne smejo vsebovati nobene zavajajoče informacije.

Ko je katalog na voljo potrošniku, mora biti berljiv, razumljiv in mora točno opredeliti tako ceno kot druge ustrezne informacije

Podrobnosti zajete v prospektu zavezujejo organizatorje potovanja ali turistične agente, razen če:

Določbe navedene direktive so dosledno vnesene tudi v slovenski Zakon o varstvu potrošnikov, ki določa globo od 3.000 do 40.000 eurov za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznik in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, ki ponujajo potrošnikom kataloge, prospekte ali drugo informativno gradivo, ki se nanaša na turistične aranžmaje in vsebuje zavajajoče ali neresnične podatke.

  • 591
  • zavajajoči katalogi, turistično potovanje, potrošnik
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×