Zavarovanje mobilnega telefona – potreba ali samo strošek?

Simon Horvat | 02.03.2016

Vse več ljudi uporablja mobilne naprave večjih vrednosti, zato se vse pogosteje sprašujemo o smiselnosti zavarovanja takih naprav. Pred kratkim so tudi pri nas na trg prišla zavarovanja mobilnih telefonov. Po vzoru iz tujine jih zaenkrat ponujata dva izmed večjih mobilnih operaterjev. Poglejmo kaj ponujata, ter kakšne so izkušnje iz tujine. Da bo vaša odločitev o smiselnosti takega zavarovanja lažja in predvsem upravičena.


Ponudba pri nas

Tovrstnih zavarovanj zaenkrat (še) ne ponujajo vsi operaterji na trgu, ampak samo dva največja. Telekom Slovenije sodeluje z Zavarovalnico Triglav, Simobil pa z zavarovalnico Allianz. Oba ponudnika omogočata sklenitev zavarovanja samo za nove naprave  in še to samo ob nakupu takšne naprave.

Kasnejša sklenitev zavarovanja ni možna. Prav tako zaenkrat ni mogoče zavarovati rabljenih naprav. Sicer se ponudbi pri obeh operaterjih razlikujeta tako v času trajanja in omejitvah, kot pri tem kdo lahko sklene zavarovanje. Za podrobnejše informacije se obrnite na navedena operaterja, mi pa si bomo nekoliko podrobneje ogledali nekatere druge značilnosti ponudbe zavarovanj mobilnih naprav.

Kaj vsebuje takšno zavarovanje?

Simobil na trgu ponuja samo en paket zavarovanja, v katerem je krita naključna škoda na napravi, vlomna tatvina in rop. Prav tako je krita nepooblaščena uporaba naprave kot posledica ropa ali vlomne tatvine, vendar največ do višine 1.000 evrov (od trenutka odtujitve in največ v času 24 ur pred podajo zahtevka za blokado naprave). Zanimivo je, da je vlomna tatvina iz zaklenjenega vozila krita le če se vlom zgodi med 6. in 22. uro.

Telekom ponuja več paketov zavarovanj, ki vsebujejo različne oblike kritja. Osnovni paket krije le nenamerno poškodovanje, nadaljnji paket krije tudi podobne oblike kritja kot pri konkurentu. Za izdelke znamke Apple nudijo tudi dodatno podaljšano garancijo med 12. in 24. mesecem.

Pred sklenitvijo tovrstnih zavarovanj velja preveriti predvsem dogodke kateri so izvzeti iz zavarovanja. Kot najpomembnejše lahko omenimo poškodbe, uničenja ali izgubo naprave, ki so posledica zapustitve, pozabe, uničenja, običajne rabe, požara, neposrednih padavin, neupoštevanja navodil za uporabo, računalniških virusov, odgovornosti tretjih oseb, protipravnega delovanja zavarovanca ter izgube podatkov na napravi in kartici sim. Vidimo lahko torej da je teh dogodkov zelo veliko.

Telekom tudi ne krije več kot dva škodna dogodka z isto telefonsko številko v obdobju 12 mesecev, ter za škodo, ki je ni mogoče identificirati z IMEI številko zavarovane naprave. Prav tako ni krita škoda, ki je nastala med ali zaradi športne aktivnosti.

Zavarovanje tudi ne krije popravila manjših napak ali poškodb, stroškov, ki spadajo v redno vzdrževanja naprave, škode, ki jo je povzročila napaka zaradi katere je bi izdelek odpoklican iz trga, kadar ni mogoče predložiti zavarovane opreme ipd.

Posebej velja opozoriti še na odbitno franšizo, ki jo v nekaterih paketih predvideva Telekom Slovenije.

Kakšna je cena zavarovanja mobitela?

Cene oz. premije se seveda razlikujejo in so odvisne od vrednosti zavarovane opreme. Šteje se prodajna vrednost naprave, brez vrednost dodatnih ugodnosti, ki vam jih ob nakupu nudi operater. Premija se plačuje mesečno, po navadi skupaj z računom za mobilno telefonijo.

Pred odločitvijo o sklenitvi takih zavarovanj, pri svojem zavarovalnem agentu preverite ali je morda tovrstno zavarovanje že vključeno v katero izmed zavarovanj, ki jih že imate sklenjena.

 

Glede konkretnih cen je najbolje da preverite ponudbo pri vašem operaterju, sicer pa je mesečna cena paketov zavarovanj od 1 EUR za najcenejše naprave, do 100 EUR za najdražje.

Ostali pogoji sklenitve zavarovanja

Potrošnike opozarjamo, da se pred sklenitvijo natančno seznanijo tudi z drugimi posebnostmi posameznih paketov oz. s splošnimi pogoji zavarovanj. Najpomembnejše zadeve, ki se nanašajo na obseg kritja in ceno paketov smo na kratko že obdelali.

Posebno pozornost velja poudariti še temu kdo lahko zavarovanje sploh sklene in kdaj se lahko tovrstna zavarovanja sklepajo. Poglejte si tudi kakšen je postopek prijave morebitne škode, ter vse o njeni povrnitvi.

Splošne pogoje boste našli na spletnih straneh posameznih operaterjev ali pa jih zahtevajte neposredno od operaterja.

Izkušnje iz tujine

Izkušnje iz tujine so na tem področju nekoliko bolj bogate, predvsem zato ker je storitev zavarovanja mobilnega telefona na trgu že dalj časa. Evropski zavarovalni nadzornik (EIOPA) v poročilu iz leta 2015 ugotavlja vse pogostejše sklepanje tovrstnih zavarovanj, na žalost pa tudi nemalo težav z njimi.

Ena ključnih problemov so relativno visoke zavarovalne premije in dokaj omejena kritja, ki jih zavarovanja nudijo. Potrošniki ob sklepanju zavarovanj na to običajno niso pozorni, zato se težave pojavljajo šele kasneje ob željenem uveljavljanju zavarovanja. Nerazumno so velikokrat iz kritja izvzeta povsem realna tveganja. Škodni dogodki iz takih tveganj pa so razumljivo dokaj pogosti.

EIOPA opozarja tudi na nerazumno dolge in komplicirane postopke obravnave zahtevkov na podlagi teh zavarovanj. Prav zaradi tega razloga so zaznali največje število pritožb. Iz poročila je še mogoče zaznati, da je stanje pri nas nekako v skladu z evropskim povprečjem.

Tako tudi združenje opozarja potrošnike na večjo previdnost in predvsem zadostno informiranje pred sklepanjem zavarovanj za mobilne naprave.

Je zavarovanje mobitela torej sploh smiselno?

Enoličnega odgovora na to vprašanje ni. Odvisno od potreb posameznega uporabnika je potrebno dobro preveriti ponudbo, se z njo natančno seznaniti in oceniti kakšno je tveganje da do škodnih dogodkov sploh lahko pride.

Tako uporabnikom svetujemo, da si na podlagi individualnih potreb naredijo stroškovno kalkulacijo, ter se natančno seznanijo s ponudbo zavarovanj. Preberite tudi tako imenovani drobni tisk, v primeru dodatnih vprašanja pa se obrnite na ponudnika zavarovanja.

Pri svojem zavarovalnem agentu ali zavarovalnici preverite še ali so mobilne naprave oziroma posamezni škodni dogodki morda že kriti v okviru katerega izmed obstoječih premoženjskih zavarovanj (npr. zavarovanje nepremičnine, avtomobilska zavarovanja ipd.). Obstaja torej možnost, da individualnega zavarovanja mobilne naprave sploh ne boste potrebovali.

V skladu z zgoraj navedenim boste lahko ocenili ali je takšno zavarovanje sploh smiselno in predvsem ali se vam sklenitev takšnega zavarovanja splača.

  • 7166
  • zavarovanje, mobilna naprava, mobitel, zavarovanje mobitela, zavarovanje mobilne naprave
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Sestava in pregled dokumentov

Potrebujete pogodbo, pritožbo ali kakšno drugo pravno listino? Vse vrste dokumentov sestavimo mi.

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Simon Horvat
Simon Horvat
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×