Zavarovanje za tujino

Brina Zadravec | 15.07.2013

Pa je tukaj, druga polovila julija in s tem najbolj priljubljen čas, ko radi odrinemo na morje ali pa na potovanje. Seveda pa je potrebno pred tem urediti tudi zavarovanje za tujino, ker nikoli ne vemo kdaj se nam lahko kaj pripeti in potrebujemo zavarovanje. Raje prej uredimo, kot pa da moramo sami poravnati celotni znesek zdravljenja.

Vse osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji imajo v času bivanja v tujini tudi pravice do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev. Koriščenje le-teh je odvisno od tega v kateri državi smo, to pomeni, da se razlikuje od tega, če govorimo o EU in Evropskega gospodarskega prostora in Švico, ali pa če potrebujemo zdravstveno oskrbo v državi, ki je podpisnica meddržavnega sporazuma s Slovenijo.


vir: 24ur.com

Države članice EU, Evropskega gospodarskega prostora, Švica

Preden se odpravimo na pot, si moramo urediti evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. To je možno na več načinov, potom internetne aplikacije, mobilnega telefona ali pa se kratko malo sprehodite do naslednje izpostave Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Kartico naročimo preko spleta in potem pride po pošti predvidoma v 4 delovnih dneh od naročila.

S evropsko kartico zavarovanja, uveljavljamo koriščenje zdravstvenih storitev v ustanovah, ki so del javne mreže zdravstvenih storitev. Ker ima vsaka država drugačen opis storitev, ki to vključujejo je potrebno kakšne storitve smi doplačati.

Države podpisnice sporazumov

Države podpisnice mednarodnih sporazumov so:

Za države podpisnice, Črna Gora, Makedonija in Srbija, je Slovenija podpisala sporazum, da se lahko uveljavlja nujna medicinska pomoč z evropsko kartico ali certifikatom, ki jo nadomešča. Prav tako lahko uveljavljate storitve pri ponudnik v javni mreži. V Makedoniji morate ob kartici pa morate predložiti tudi spremni dopis z izrekom osebnih podatkov. V Srbiji in Črni Gori pa morate predložiti evropsko kartico in s spremnim dopisom ali pa certifikati pristojni zdravstveni zavarovalnici v kraju začasnega bivanja in na podlagi tega prejmete obrazec za uveljavljanje zdravstvenih storitev.

V Bosni in Hercegovini pa morate za koriščenje storitev nujne medicinske pomoči predložiti listino, ki je dogovorjena med državami s sporazumom, ki ga prejmete po prej navedenih poteh (internet, mobilnik, ZZZS). To velja za vse ponudnike storitev v javni mreži, pri zasebnikih pa boste na morali plačati in uveljavljati vračilo plačila, po vrnitvi v Slovenijo.

Za koriščenje nujne medicinske pomoči v Avstraliji, pa boste lahko le-to uveljavljali z evropsko kartico oziroma certifikatom, prav tako pri ustanovah in ponudnikih v javni mreži, morali pa boste predložiti tudi potni list.

Kaj pa je z državami, ki niso v EU, EGP, Švica ali država podpisnica? V takšnih primerih pa boste morali kriti stroške medicinske pomoči sami na kraju zdravljena. Kasneje, po vrnitvi v Slovenijo pa boste lahko na podlagi originalnih računov zdravstvenih storitev, uveljavljali vračilo zneska v določenih pogojih v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. Seveda pa imate možnost, da se za te države pobrigate za drugačno obliko zavarovanja, ki nudi zavarovanja za koriščenje nujne medicinske pomoči.

Potrebujete pravno svetovanje? Obrnite se na nas potom elektronske pošte info@pravninasvet.com, ker vam nudimo tudi sestavo pogodb po meri za vsak življenjski primer, prav tako pa pritožbe na sodišče, ugovore,… obiščite tudi naš prenovljen spletni portal www.pravninasvet.com.

  • 987
  • tujina, zavarovanje, ZZZS, vračilo stroškov
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Odškodnine

Ste se poškodovali? Pripravite dokumentacijo in zahtevajte odškodnino!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×