Zbiranje prostovoljnih prispevkov

Eva Langeršek | 21.02.2014

Pogosto donirate? Ste nazaupljivi do tujcev, ki zbirajo prispevke? Ali resnično gre denar v »prave roke«?

V mestnih središčih lahko pogosto srečate različne organizacije, ki zbirajo prostovoljne prispevke za določen namen. Množice mimoidočih oseb so zagotovo pravi naslov za zbiranje prispevkov, saj so možnosti, da se bo nekaj denarja nabralo, relativno (naj) večje.

Pogosto donirate? Ste nazaupljivi do tujcev, ki zbirajo prispevke? Ali resnično gre denar v »prave roke«?

Če ste se kdaj vprašali, kaj določa slovenska zakonodaja, si v nadaljevanju preberite določbe  Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1), ki ureja področje zbiranja prostovoljnih prispevkov.

ZJRM-1 določa, da lahko prostovoljne prispevke lahko zbirajo nepridobitne pravne in fizične osebe, pod pogojem, da imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče.

Torej, če dvomite v resničnost podatkov, ki jih posamezniki navajajo, lahko preberete njihovo dovoljenj (ki ga praviloma imajo s seboj) in se prepričate, če držijo trditve, ki jih navajajo.


Vir: friendsofcp.com

Kdaj se dovoljenje izda? Kdaj dovoljenje ni potrebno?

Dovoljenje se izda v primerih, ko prosilec izkaže upravičen razlog. Kot upravičen razlog se šteje elementarna ali druga nesreča, v kateri je prosilec utrpel veliko premoženjsko škodo.

Nepridobitni pravni osebi se dovoljenje izda tudi, če izkaže, da bo zbrane prispevke uporabila za humanitaren ali splošno koristen namen, ki ga lahko uresniči v okviru zakonitega opravljanja registrirane ali v temeljnem oziroma drugem aktu določene dejavnosti.

Dovoljenje ni potrebno, če se prostovoljni prispevki zbirajo v prostorih verskih skupnosti za verske namene ali če kakšen drug predpis določa drugačne pogoje za zbiranje prispevkov.

Upravna enota v dovoljenju določi način zbiranja prostovoljnih prispevkov in rok veljavnosti dovoljenja. Rok veljavnosti dovoljenja se določi glede na namen in način zbiranja prispevkov.

Ali navedeno velja za zbiranje prispevkov na stojnicah, preko medijev?

Določbe 5. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru varujejo ljudi pred nadlegovanjem z zbiranjem prostovoljnih prispevkov. Kršitev predstavlja klasično zbiranje prostovoljnih prispevkov po stanovanjskih hišah, blokih, poslovnih prostorih, če oseba nima dovoljenja.

Pozivanje oseb preko različnih medijev (televizija, radio, internet) ali zbiranje prostovoljnih prispevkov na stojnicah (če ob tem posebej ne pozivaš mimoidočih, naj se ustavijo na stojnici) ne predstavlja prekrška, zato tudi dovoljenje ni potrebno, še pojasnjujejo na državnem portalu e-uprava.

Se kot neprofitna organizacija odločate za zbiranje prostovoljnih prispevkov, a ne poznate zakonodaje?

Potrebujete pravni nasvet TAKOJ? S klicem na 090 71 17 lahko pravni nasvet dobite TAKOJ, kjerkoli že ste.

Prednosti klica - Povprečen klic traja 3 minute. 95% klicev je rešljivih neposredno po telefonu. 100% anonimno.

  • 1144
  • zbiranje prispevkov, odločba, UE, ZJRM-1
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Prometni prekrški

Menite, da ste prejeli kazen za prekršek, ki ga niste storili? Vse v zvezi s prometnimi prekrški.

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
pravnica Eva Langeršek
Eva Langeršek
pravna svetovalka
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×