Znižanje davka na nepremičnine za posebne kategorije

Brina Zadravec | 11.11.2013

Vsak dan nekaj novega o Zakonu o davku na nepremičnine. Uvedba tega zakona in tudi dejansko uvedba davka na nepremičnine, ni naletela na zadovoljstvo med državljani Slovenije. Zakon oziroma predlog zakona, ki ga je 17. oktobra 2013 potrdila Vlada Republike Slovenije, predvideva tudi določena znižanja davka za posebne kategorije, in prav tej temi se bomo posvetili v današnjem članku.


vir:financnitrgi.com

11. člen predloga Zakon o davku na nepremičnine opredeljuje prav to tematiko »znižanje davka za posebne kategorije zavezancev«. Katere pa so posebne kategorije? Kakšno bi naj bilo znižanje oziroma stopnja?

Prva skupina zavezancev za plačilo davka, ki se štejejo v skupino zavezancev posebne kategorije, so osebe, ki so v letu pred odmero davka, torej za to leto (2013) prejemali:

Te prejemke so zavezanci morali prejemati v skladu s predpisi, ki urejajo socialno varstvene prejemke. Torej te osebe,  ki imajo v lasti nepremičnino in imajo tukaj prijavljeno stalno prebivališče, se jim bo davek na nepremičnine zmanjšal za 50%.

Davčni organ bo to okoliščino upošteval pri izračunu na podlagi evidence upravičencev do denarne socialne pomoči oziroma do varstvenega dodatka, ki se vodi pri ministrstvu pristojnem za socialne zadeve.

Druga skupina, ki jo predvideva zakon pa so invalidi, ki se gibljejo s pomočjo invalidskega vozička oziroma zavezanci, ki živijo skupaj (skupno gospodinjstvo) z to invalidno osebo. V takšnem primeru se tem zavezancem zmanjša davek za stanovanjsko nepremičnino za 30%.

To informacijo bo davčni organ pridobil in upošteval pri izračunu, na podlagi informacij, ki jih bo pridobil, kot predloženo odločbo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije o pravici do medicinsko tehničnega pripomočka. To odločbo bo moral zavezanec predložiti davčnemu organu najkasneje do 15. februarja tistega leta, za katerega se bo davek odmerjal.

Seveda ne bo zavezanec mogel uveljavljati obeh možnosti za znižanje davka, ker se med seboj izključujeta. Bo pa lahko uveljavlja možnost, ki bo za zavezanca ugodnejša.

  • 1139
  • davek na nepremičnine, zavezanec, denarna socialna pomoč, invalid
Prikaži vse >
sestava in pregled pogodb

Kadrovski paketi

Naročite kadrovsko-pravne dokumente, prilagojene potrebam vašega podjetja!

Kontaktirajte nas!

Prikaži vse >
pravnica Brina Zadravec
Brina Zadravec
je avtorica bloga in pravna svetovalka. Sama zase pravi, da rada potuje, saj se tako nauči in vidi vedno nekaj novega.
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×