Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Arbitraža

Arbitraža ali razsodišče je nedržavno sodišče (izvensodni postopek), ki je lahko sestavljeno iz ene ali večih oseb. Te osebe imenujejo stranke postopka, tem osebam tudi stranke postopka sporazumno in prostovoljno zaupajo, da bodo izdale meritorno odločbo, ki je pred zakonom izenačena s pravnomočno sodbo nacionalnega sodišča. Lahko je arbitraža tudi neobvezujoča. Arbitraža je način kako izključiti pristojnost rednih sodišč. Tako da se postopki pred arbitražnim sodiščem in nacionalnim sodiščem izključujejo. Najpogosteje se pojavlja pri trgovinskih sporih in sporih z mednarodnim elementom. Poznamo z Ad-Hoc (priložnostna) arbitražo in stalno arbitražo (npr. Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije)

Arbitraža, kot alternativna možnost reševanja sporov, nastane vedno na podlagi dogovora strank, na podlagi neke pogodbe. Ta pogodba je lahko posebna, tako da jo stranke sklenejo za rešitev določenega spora v zvezi z podanim pravnim razmerjem. Lahko pa je tudi kot arbitražni dogovor, v obliki arbitražne klavzule v pogodbi, kar pomeni, da je v pogodbi materialnega prava vnesena posebna določba, da se v primeru spora med strankami, spori rešujejo z arbitražo.

Strani ne moreta vseh vrst pravnih sporov prenesti na arbitražno, torej na primer kazenskih primerov ni mogoče urejati z arbitražno. Zakon o pravdnem postopku določa, da lahko stranke za spore o pravicah, s katerimi lahko prosto razpolagajo, s pogodbo določijo pristojnost domače ali pa tuje arbitraže. Tako da dejansko lahko pogodbe dispozitivne narave in iz tega izhajajočih sporov prenesti na arbitražno, če ni izključno za to pristojno sodišče Republike Slovenije.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×