Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Davek na dediščine in darila

Z davkom na dediščine in darila je obdavčeno premoženje, ki ga fizična ali pravna oseba prejme od druge fizične ali pravne osebe in se ne šteje za dohodek, ki bi bil predmet obdavčitve z dohodnino ali davkom na dohodke pravnih oseb.

Obveznost plačila davka nastane, ko postane sklep o dedovanju pravnomočen, ko je sklenjena darilna pogodba ali ob smrti preživljanca v dednopravnih pogodbah. Zavezanec za davek je fizična ali civilno-pravna oseba, ki podeduje ali dobi v dar, premoženje, katerega neodplačen prenos je v zakonu opredeljen kot objekt obdavčitve. Tako lahko tudi pravne osebe pridobijo premoženje neodplačno na podlagi darilne pogodbe ali oporoke.

Davčna osnova je torej podedovana ali podarjena vrednost nepremičnine (80% posplošene tržne vrednosti) zmanjšana za dolgove, stroške in bremena v postopku zapuščinske razprave. Kot premoženje štejejo nepremičnine, premičnine (nakit, motorna vozila, knjige,…) in premoženjske in druge stvarne pravice.

Davčna obveznost nastopi tudi v primeru razdelitve solastniškega deleža, in sicer od tistega dela, ki ga je nekdo prejel brez doplačila, čez njegov delež (se šteje kot darilo). Davčna stopnja je odvisna od stopnje sorodstva in obseg podedovanega premoženja. Odvisno od tega se davčna stopnja povečuje:

1. dedni red: ni obdavčen (oproščen plačila davka)

2. dedni razred: od 5% do 14%

3. dedni razred: od 8% do 17%

Vse ostale osebe: 12% do 39%

Zakon predvideva tudi nekatere olajšave in oprostitve (najpomembnejša je 1. dedni red).

 

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×