Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Davek na dodano vrednost

Najpomembnejši davek, je davek na dodano vrednost (v nadaljevanju DDV), saj v proračun Republike Slovenije prinaša okrog 50% vseh prihodkov. Z DDV je v Sloveniji obdavčen vsak promet blaga in storitev. Obveznost obračuna DDV nastane, ko je blago dobavljeno ali ko so opravljene storitve. Davčni zavezanec je vsaka oseba, ki kjerkoli samostojno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost. To pomeni, da so izključene tiste osebe, ki zgolj občasno opravljajo promet blaga in storitev. Vsaka oseba, ki opravlja gospodarsko dejavnost in preseže oz. bo verjetno presegla dohodek 25.000 EUR se mora vpisati v register in nato poslovati v skladu z zakonodajo ki ureja DDV.

Osnova za DDV je vse, kar predstavlja plačilo (v denarju, v stvareh ali v storitvah, ipd.), ki ga je ali ga bo davčni zavezanec prejel od kupca, naročnika ali tretje osebe za opravljen promet blaga oziroma storitev.

DDV se obračunava in plačuje po stopnji 20% od vsakega prometa blaga, storitev in uvoza blaga raze za tisto blagi in storitve za katere zakon predpisuje, da so izjeme (npr.: zdravstvene, socialnovarstvene in kulturne storitve) in tudi tiste, za katere zakon določa, da se DDV obračuna po znižani 8,5% stopnji (npr.: hrana, pijače (razen alkoholne), žive živali in rastline).

Zaradi številnih davčnih utaj je na področju obdavčitve DDV prišlo tudi do poenotenja zakonodaje na ravni Evropske unije, kjer sta bila uvedene dva sistema obračuna davka na promet blaga in storitev, in sicer obdavčitev po načelu namembne ali izvorne države.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×