Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Davek od prometa z nepremičninami

V Sloveniji imamo dva sistema obdavčitve prometa nepremičnin in sicer davek na promet nepremičnin ter obdavčitev prometa nepremičnin z DDV (davek na dodano vrednost).

Davek na promet nepremičnin se plačuje predvsem na prodajo nepremičnin in tudi na nekatere druge transferje in stvarne pravice (stavbna pravica, leasing, …).  Davčna osnova je prodajna cena nepremičnine, v primeru, da ta ne odstopa za več kot 20% od posplošene tržne vrednosti, drugače pa 80% posplošene tržne vrednosti nepremičnine (izjema so prodaje na javnih dražbah). Davčna stopnja je 2% od vrednosti ali posplošene tržne vrednosti. Zavezanec mora v 15 dneh po nastanku davčne obveznosti vložiti davčno napoved, nato mu davčni organ najkasneje v 30 dneh odmeri davek, ki zapade v plačilo v 30 dneh.

Z DDV (davek na dodano vrednost) se obdavči promet nepremičnin preden so nepremičnine prvič vseljene ali je promet opravljen, preden potečeta dve leti od začetka prve uporabe oz. prve vselitve. DDV se v zvezi s prometom nepremičnin plačuje pri novih objektih. Novozgrajen objekt je tisti, ki je nov in še ni vseljen oz. uporaben, in tisti, ki je prodan pred dvema letoma prve uporabe/vselitve. Z DDV je obdavčen tudi promet nezazidanih stavbnih zemljišč. Davčna stopnja je 20%, razen stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov ki so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravilo le-teh. Te kategorije so obdavčene po 8,5% stopnji.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×