Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Denarno nadomestilo za primer brezposelnosti

V primeru, da ostanemo brez zaposlitve, smo pod določenimi pogoji upravičeni do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. To nadomestilo je omejeno v svoji višini tudi v času trajanja, v katerem ga lahko prejemamo.

Oblikuje se iz vplačanih prispevkov za primer brezposelnosti in se njegovo izplačevanje oblikuje po načelu enakovrednosti, kar pomeni, da kolikor časa smo vplačevali, v takšnem sorazmernem delu smo upravičeni do tega nadomestila.

Za pridobitev nadomestila je potrebno na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije oddati vlogo, kateri mora biti priložena pretekla pogodba/pogodbe o zaposlitvi in potrdilo o prejeti povprečni plači. Za uveljavljanje nadomestila za primer brezposelnosti, morate oddati vlogo s prilogami in se prijaviti na Zavod za zaposlovanje v 30 dneh, odkar vam je prenehalo obvezno zavarovanje.

Do nadomestila ste upravičeni v primeru da:

  • če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za primer brezposelnosti najmanj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
  • če ste mlajši od 30 let in pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
  • če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal),
  • če ste brezposelna oseba in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge z zakonom določene pogoje ter
  • e prijavite pri Zavodu RS za zaposlovanje in vložite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.  

Koliko časa ste upravičeni do nadomestila za primer brezposelnosti je odvisno od tega, koliko imate plačane zavarovalne dobe (vaša delovna doba). Višina pa je odvisna od višine vaše plače, saj se izplačuje v prvih 3 mesecih 80 odstotkov povprečne plače, naprej pa 60 odstotkov te osnove. Najnižji znesek nadomestila ne sme biti nižji kot 350 EUR.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×