Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Družinski pomočnik

Institut družinskega pomočnika je priložnost bolni ali gibalno ovirani osebi, torej invalidni osebi, da lahko kakovostno preživi svoje življenje v domačem, znanem okolju, ki ga kakšna institucija ne more nuditi. Velika prednost je, da je družinski pomočnik oseba, ki jo invalidna oseba pozna in je z njo ali njim v dobrih odnosih in mu le-ta nudi pomoč v domačem okolju.

Vlogo za družinskega pomočnika z izjavo pomočnika, da je pripravljen/pripravljena to delo opravljati, je potrebno vložiti pri Centru za socialno delo. Vlogi oziroma obrazcu je potrebno priložiti dokumentacijo o zdravstvenem stanju in izjavo družinskega pomočnika. O pravici do izbire družinskega pomočnika odloča invalidska komisija z odločbo.

Družinski pomočnik je oseba, ki je pripravljena invalidni osebi nuditi pomoč pri vsakdanjem življenju in je lahko mati, oče, sin, hčera, brat, sestra, stric, teta,… Za opravljanje dela družinskega pomočnika, se mora oseba odjaviti iz evidence brezposelnih oseb ali pa je takšna oseba zapustila trg dela, zato da bi postala družinski pomočnik.

Delo, ki ga opravlja družinski pomočnik je zadovoljenje primarnih potreb invalida, osebna oskrba, zdravstvena oskrba, socialna oskrba in organiziranje prostočasnih aktivnosti in gospodinjska pomoč. Družinski pomočnik ima tudi pravico do delnega plačila izgubljenega dobička in je upravičen do pravic, ki se pokrivajo s prispevki.

Do družinskega pomočnika je upravičen:

  • Invalidna oseba za katero je pred uveljavljanjem pravice do družinskega pomočnika skrbel eden od staršev, ki je po predpisih o starševskem varstvu prejemal delno plačilo za izgubljeni dohodek
  • Oseba, ki je invalid po Zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb  in potrebuje pomoč za opravljanje vseh osnovnih življenjskih potreb
  • Oseba za katero komisija za priznanje pravice do izbire družinskega pomočnika ugotovi, da gre za osebo s težko motnjo v duševnem razvoju, ki potrebuje pomoč pri opravljanju vseh osnovnih življenjskih potreb, ali težko gibalno ovirano osebo, ki potrebuje pomoč pri opravljanju vseh osnovnih življenjskih potreb.
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×