Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Evropski izvršilni naslov

Evropski izvršilni naslov je urejen v Uredbi o evropskem izvršilnem naslovu je in instrument čezmejne izvršbe v Evropski uniji. Z evropskim izvršilnim naslovom je mogoče izterjati nesporne, denarne terjatve. Nesporna terjatev pomeni, da terjatev ni bila prerekana s strani dolžnika, niti ne po višini niti ne po temelju, mora pa biti terjatev izražena v denarni obliki. Uredba se uporablja za spore v civilnih in gospodarskih zadevah.

Postopek se v celoti vodi v matični državi članici Evropske Unije in s tem ukinja postopek eksekvature (priznanja v drugi državi), saj temelji na zaupanju med državami članicami.

Postopek čezmejne izvršbe s evropskim plačilnim nalogom je pogojen z določenimi kriteriji in to so geografski, časovni in materialni. Geografski kriterije je, da je terjatev nastala v kateri izmed članic Evropske Unije in se terja v drugi državi članici, časovni kriterij je pogojen v začetkom veljave in uporabe uredbe, torej za terjatve, ki so nastale po 21.10.2005 (z določenimi izjemami) in materialni kriterij je, da gre za civilne in gospodarske zadeve.

Prednosti evropskega plačilnega naslova so za upnika predvsem to, da se izvede postopek z manjšimi stroški, saj celotna izdaja poteka v državi izdaje prvotne odločbe ali sklepa, prav tako pa je za upnika ugodneje, saj so vsa preverjanja določenih pogojev opravljena že v domači državi.

Pred potrditvijo evropskega izvršilnega naslova, sodišče na podlagi standardnih obrazcev naredi preizkus , saj ne sme biti potrjen evropski izvršilni naslov na podlagi pasivno nespornih zahtevkov. Za predložitev potrjenega evropskega plačilnega naslova olajšujejo in pospešujejo izvršbo v drugi državi članici standardizirani obrazci.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×