Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Globa

Globa je sankcija za prekršek, ki jo izda pristojni organ ob ugotovitvi prekrška. Globa se lahko izreka za točno določen znesek ali v razponu. Predpiše se lahko tako fizični, kot tudi pravni osebi. Globe se lahko določajo za carinske in davčne prekrške, za cestnoprometne prekrške, za prekrške motenje javnega reda in miru, zaposlovanja na črno, s področja varstva naravnih bogastev, socialnega varstva, varstva in zdravja pri delu,…

Rok za plačilo globe se določi v odločbi ali sodbi, s katero se predpiše plačilo globe. Ta rok ne sme biti krajši od 8 dni in ne daljši od 3 mesece. Če izrečena globa presega trikratni znesek najnižje globe, lahko storilec najpozneje do poteka roka za plačilo globe predlaga, da se globa plača v obrokih. V tem primeru se s sklepom določita način odplačevanja in rok plačila. Ta rok ne sme biti daljši kot eno leto. Zoper sklep o obročnem odplačevanju ni pritožbe. Če storilec zamudi s plačilom posameznega obroka za plačilo globe, z dnem zamude zapadejo v plačilo še neplačani obroki. Storilca je treba opozoriti na posledice zamude.

Storilca, ki ni v celoti ali deloma poravnal predpisane globe, se lahko v plačilo le-te prisili z uvedbo uklonilnega zapora. O tem določa pristojno sodišče. Uklonilni zapor se ne sme določiti pred pravnomočnostjo odločbe ali sodbe o prekršku, prav tako pa ne mladoletni osebi in tudi ne, če je bil za prekršek izdan plačilni nalog. Uklonilni zapor ne sme trajati več kot 30 dni, lahko pa traja dokler globa ni v celoti poravnana. Kljub temu, da je nekdo v uklonilnem zaporu, zaradi neplačila globe, še to ne pomeni, da preneha njegova obveznost plačila globe.

Globa se lahko tudi izterja prisilno, če ni določen uklonilni zapor. Storilec pa lahko sodišču predlaga preden se začne uklonilni zapor, da bi plačilo globe nadomestil z javno koristnim delom. To delo lahko traja najmanj 3 in največ 30 delovnih dni. Rok, v katerem morajo biti naloge opravljene, ne sme biti krajši od enega in ne daljši od treh mesecev. Če storilec opravi določene naloge v celoti, se uklonilni zapor ne izvrši in globa ne izterja.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×