Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Izročilna pogodba

Pogodba o izročitvi in razdelitvi premoženja je dednopravna pogodba, ki se sklene med zapustnikom in njegovimi potomci, ki bi lahko po zapustnikovi smrti nastopali, kot dediči prvega dednega reda, torej potomci posvojenci in njihovi potomci. Zapustnik pa lahko ob sklenitvi pogodbe upošteva tudi svojega zakonca. Tako se s to pogodbo izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje ali del tega svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem, že za časa svojega življenja.

Pogodba mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa in z njo se morajo strinjati vsi potomci. V primeru, da se kateri potomec ni strinjal, lahko poda soglasje k pogodbi naknadno. Če ta potomec, ki se ni strinjal s sklenitvijo pogodbe umre pred izročiteljem in ne zapusti potomcev, če je razdedinjen ali dedno ne vreden, pogodba ostane v veljavi. V primeru, da potomec, ki se ni strinjal s pogodbo ne umre, se tisti deli, ki so jih prejeli drugi potomci štejejo kot darila in se z njimi tako tudi ravna.

Izročitelj lahko v pogodbi zajame samo premoženje, ki ga ima ob sklepanju izročilne pogodbe in ne more zajeti tudi bodočega premoženja. Tako se ob smrti izročitelja, to premoženje, ki ga je pridobil po sklenitvi pogodbe in tisto, ki ga ni razdelil, šteje za zapuščino, ki se razdeli v zapuščinskem postopku. Tako tudi to premoženje, ki so ga potomci izročitelja pridobili z izročilno pogodbo ne predstavlja zapuščinske mase.

V pogodbi o izročitvi premoženja lahko izročitelja zase ali za svojega zakonca izgovori tudi kakšno pravico, na primer preužitek, rabo, mesečno rento,… Ob sklenitvi izročilne pogodbe pa lahko izročitelj upošteva tudi svojega zakonca, kateri se mora s tem strinjati. V primeru da zakonec ni upoštevan, njegova pravica do nujnega deleža ni okrnjena.

Potomci, med katere je izročitelj razdelil svoje premoženje, niso odgovorni za njegove dolgove, če ni bilo ob izročitvi in razdelitvi določeno kaj drugega. Izročiteljevi upniki pa lahko izpodbijajo izročitev in razdelitev ob pogojih, ki veljajo za izpodbijanje neodplačnih razpolaganj.

Izročitelj lahko prekliče pogodbo zaradi hude nehvaležnosti, če se po njeni sklenitvi potomec proti njemu ali njegovemu bližnjemu obnaša tako, da bi bilo po temeljnih moralnih načelih nepravično, da bi ta prejeto obdržal ali pa če se pogodbena stranka ni držala dogovorjenih obveznosti in jih ni izpolnjevala.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×