Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Izvršilni naslov in verodostojna listina

Izvršilni naslov je kvalificirana javna listina, s katero je mogoče zahtevati prisilno izvršitelj terjatve, ki je s to javno listino ugotovljena. Je tudi prosena predpostavka za domnevo, da terjatev sploh obstaja, katera je v izvršilnem naslovu ugotovljena in navaja tudi vse stranke, ki so za izvršbo legitimirane. Sodišče je tisto, ki mora o uradni dolžnosti ves čas postopka paziti na obstoj izvršilnega naslova, ki je lahko tekom postopka odpravljen, razveljavljen, spremenjen, izrečen za neveljavnega (ničnost pravnega posla) in razveljavljeno je lahko potrdilo o pravnomočnosti.

Slovenski pravni sistem pozna več izvršilnih naslovov. Listina je  lahko le izvršilni naslov, če je to z zakonom izrecno določeno, za druge izvršilne naslove pa se uporablja splošna klavzula, pri kateri se sklicuje na drug poseben zakon ali kakšno mednarodno pogodbo.

Zakon o izvršbi in zavarovanju točno navaja kaj so izvršilni naslovi, in to so:

  • izvršljiva sodna odločba in sodna poravnava, arbitražna odločba in arbitražna poravnava
  • izvršljiv notarski zapis
  • druga izvršljiva odločba ali listina, za katero zakon, ratificirana in objavljena mednarodna pogodba ali pravni akt Evropske unije, ki se v Republiki Sloveniji uporablja neposredno, določa, da je izvršilni naslov

Verodostojna listina pa ni izvršilni naslov, je pa podlaga za vložitev predloga za izvršbo. Tako je razlika tudi pri sklepu o izvršbi in ugovorom zoper sklep. Verodostojna listina je lahko:

  • Faktura in obračun obresti
  • Meniča in ček s protestom in povratnim računom
  • Javna listina
  • Izpisek iz poslovnih knjig, overjen s strani odgovorne osebe (konto kartica dolžnika, izpisek odprtih postavk,…)
  • po zakonu overjena zasebna listina (cesijska pogodba)
  • listina, ki ima po posebnih predpisih naravo javne listine
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×