Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Izvršilni postopek

Izvršilni postopek je nepravdni sodni postopek, v katerem sodišče izdaja odločbe, s tem pride do neposredne izvršitve upnikove terjatve na podlagi izvršljive listine. Sodni postopek se začne na predlog upnika v izjemnih primerih pa tudi po uradni dolžnosti.

Potek postopka

  • Vložitev predloga za izvršbo na Centralni oddelek za verodostojno listino v Ljubljani.
  • Izdaja sklepa o izvršbi in dovolitev izvršbe - Sodišče dovoli izvršbo na podlagi izvršilnega naslova, ki je lahko izvršljiva sodna odločba ali sodna poravnava, izvršljiv notarski zapis ali druga izvršljiva odločba ali listina, za katero zakon določa, da je izvršljiva.
  • Izdaja potrdila o pravnomočnosti in izvršljivosti

Sodna odločba (sklep o izvršbi) postane pravnomočen in izvršljiv, po tem ko sodišče izda potrdilo o pravnomočnosti, katerega izda, če terjatev ni bila poplačana, v za to postavljenem roku za prostovoljno izpolnitev terjatve (8 dni). Rok za prostovoljno izpolnitev obveznosti začne teči naslednji dan od dneva, ko je bila dolžniku odločba vročena. Možno je, da postane odločba pravnomočna in izvršljiva samo v določenem delu vložene terjatve.

Sodišče (COVL) na izdanem potrdilu o pravnomočnosti in izvršljivosti določi tudi pristojno okrajno sodišče, ki vodi postopek naprej.

Na predlogu za izvršbo, katerega je upnik vložil na COVL so za izdajo sklepa o izvršbi morali biti podatki upnika/vlagatelja in dolžnika (ime, priimek, naslov, EMŠO,…) ter podatek na katera izvršilna sredstva upnik vlaga izvršbo, torej na kakšen način želi izterjati svojo terjatev, izvršilni naslov ali verodostojna listina

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×