Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Kazenske sankcije

Kazenske sankcije za kaznivo dejanje so vedno predpisane in se izrečejo polnoletnemu storilcu kaznivega dejanja v skladu z težo dejanja in njegovo krivdo. Upoštevajo se lahko olajševalne ali oteževalne okoliščine.

Kazenski zakonik tako predpisuje sistem zakonitih kazenskih sankcij. Poznamo naslednje kazenske sankcije: kazni, opozorilne sankcije in varnostni ukrepi, pri mladoletnih storilcih kaznivih dejanj, pa tudi vzgojne ukrepe .

  • Kazni so zapor, denarna kazen in prepoved vožnje motornega vozila.  Lahko glavne ali stranske, pri čemer se lahko poleg glavne kazni izreče tudi ena ali več stranskih. Tako je zapor vedno glavna kazen, denarna kazen je lahko glavna ali stranska, medtem ko je prepoved vožnje motornega vozila vedno zgolj stranska kazen.
  • Opozorilne sankcije so pogojna obsodba, ki se lahko izreče storilcu namesto kazni, v kolikor v določenem obdobju ne bo storil novega kaznivega dejanja, pogojna obsodba z varstvenim nadzorstvom (gre za pogojno obsodbo, ki vključuje določeno pomoč, nadzor ali varstvo), ter sodni opomin, ki se izreče za kazniva dejanja, z a katera je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta (izjemoma tudi zapor do treh let) in so storjena v posebnih olajševalnih okoliščinah.
  • Varnostni ukrepi so odvzem predmetov, odvzem vozniškega dovoljenja in prepoved opravljanja poklica.

Silobran in skrajna sila

  • Silobran je tista obramba, ki je neizogibno potrebna, da se odvrne od sebe ali koga drugega istočasen protipraven napad. To ni kaznivo dejanje. Prekoračitev silobrana je lahko kaznovana, ampak mileje ali se pa pod določenimi okoliščinami kazen tudi opusti.
  • Skrajna sila ni kaznivo dejanje. Je pa dejanje, ki je storjeno, in ime vse znake kaznivega dejanja, zato, da bi se od sebe ali koga drugega istočasno nezakrivljeno nevarnost, ki je ni bilo mogoče odvrniti drugače, je pa ob tem bilo prizadejano zlo, ki pa ne sme biti večje od grozečega zla. Prekoračitev mej skrajne sile ali iz malomarnosti ob tem, je lahko kaznovana, ampak mileje ali se pa pod določenimi okoliščinami kazen tudi opusti.
sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×