Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Kaznivo dejanje

Kaznivo dejanje je protipravno dejanje, katero zakon zaradi njegove nevarnosti določa kot kaznivo dejanje. Storjeno je lahko s storitvijo ali opustitvijo, pri čemer gre za opustitev samo, če je storilec opustil dejanje, ki bi ga moral storiti.

Določa ga lahko samo zakon, ki hkrati določa znake zanj in sankcije kot posledice storitve kaznivega dejanja. Tako po kazenskem zakoniku nikomur ne sme biti izrečena kazen za dejanje, ki ga zakon ni določil kot kaznivo dejanje in zanj ni zanj ni predpisana sankcija. Kazniv je lahko tudi poskus kaznivega dejanja. Nabor kaznivih dejanj najdemo v posebnem delu kazenskega zakonika.

Kaznivo dejanje je izvršeno takrat, koga  je storilec storil, ne glede na to, kdaj je nastala posledica. Kot kraj kaznivega dejanja, pa je kraj storitve, kakor tudi kraj nastanka prepovedane posledice kaznivega dejanja.

Odgovornost za kaznivo dejanje se ugotavlja na podlagi dokazane oz. ugotovljene krivde. Kriv je storilec, ki je dejanje storil z naklepom ali iz malomarnosti, pri tem pa se je zavedal ali bi se moral in mogel zavedati, da ravna v nasprotju s pravom (oz. zakoni).

Storilec je izvedel kaznivo dejanje z naklepom takrat, ko se je zavedal svojega dejanja in ga je hotel storiti/izvršiti, hkrati pa tudi, če se je zavedal, da lahko zaradi njegovega dejanja in ravnanja nastane prepovedana posledica, pa je kljub temu privolil, da takšna posledica nastane.

Kaznivo dejanje iz malomarnosti pa je storjeno, če se je storilec zavedal, da zaradi njegovega ravnanja lahko nastane protipravna in prepovedana posledica, je pa lahkomiselno mislil, da jo bo lahko preprečil, ali pa mogoče, da sploh ne bo nastala. Kot kaznivo dejanje iz malomarnosti pa šteje tudi, če se ni zavedal, da lahko nastane protipravna posledica, bi pa se po okoliščinah in po svojih osebnih lastnostih tega moral zavedati.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×