Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Kompenzacija

Do kompenzacije oziroma pobota terjatve lahko pride takrat, ko dolžnik pobota svojo terjatev, ki jo ima nasproti upniku, s tistim, kar on terja od njega. Do tega lahko pride, če se obe terjatvi glasita na denar ali pa na katere druge nadomestne stvari iste vrste, iste kakovosti, prav tako pa morata obe terjatvi že zapasti.

Stranki dejansko pobotata terjatvi takrat, ko ena stranka drugi to ponudi z izjavo in ne takrat, ko za to nastanejo in potečejo vsi pogoji. Torej po vrstnem redu nastane pobot tako, da prvo potečejo pogoji za nastanek, ampak z dejansko izjavo katere izmed strank pobot dejansko nastane.

Dolg, ki je nastal se sicer lahko pobota z zastarano terjatvijo, ampak je pogoj, da so bili pogoji za pobot obstoječi že pred zastaranjem same terjatve, ki se ponuja v pobot. V primeru, da pa je terjatev zastarala preden so nastali pogoji za pobot, pa ne pride do pobota, če druga stranka uveljavlja ugovor zastaranja terjatve.

Primeri, ko terjatev ne more prenehati s pobotom so:

  • terjatev, ki je ni mogoče zarubiti
  • terjatev stvari ali vrednosti stvari, ki so bile dolžniku dane v hrambo ali na posodo ali jih je dolžnik brezpravno vzel ali brezpravno pridržal
  • terjatev, nastala z namerno povzročitvijo škode
  • odškodninska terjatev za škodo, storjeno z okvaro zdravja ali s povzročitvijo smrti
  • terjatev, ki izvira iz zakonite obveznosti preživljanja.

Dolžnik ne more uveljavljati v pobot terjatve, če je njegova terjatev zapadla šele potem, ko je nekdo tretji z rubežem segel na upnikovo terjatev proti njemu. Prav tako lahko, kadar je med dvema osebama več obveznosti, ki lahko prenehajo s pobotom, veljajo za pobot pravila, ki veljajo za vračunavanje izpolnitve.

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×