Mala pravna enciklopedija

< NAZAJ na seznam
Motenje posesti

Motenje posesti nastane, ko na primer sosed ali kdo drug, s svojimi dejanji tako ovira našo uporabo nepremičnine, da dejansko nimamo  posesti nad svojo nepremičnino. To je lahko parkiranje na našem lastniškem parkirnem mestu v skupni garaži bloka, moteče obnašanje v skupnih prostorih bloka, zamenjava ključavnice na skupnem stanovanju s strani žene, odtujitev mobilnega telefona,… V glavnem vse kar onemogoča drugi osebi normalne uporabe svoje stvari.

Motenje posesti ni možno samo za lastnika nepremičnine, ampak tudi za vsakega posestnika, tudi tatu. Sodišče ne presoja upravičenosti do posesti, ampak samo če je le-ta bila motena.

Sodišče ob ugotovitvi motenja posesti lahko naloži osebi, za katero je ugotovljeno, da je motila posest, da preneha z motnjami ali pa da mora vrniti odvzeto posest, sodišče lahko določi, da se odpravijo določene motnje in se vrne v prejšnje stanje, ob tem tudi prepove nadaljnje motnje in zagrozi z denarno kaznijo, v primeru da bi se motne katere se morajo nehati in odpraviti nadaljevale.

Ob vložitvi tožbe zaradi motenja posesti je potrebno upoštevati tudi roke za vložitev. Tožba se mora vložiti v 30. dneh odkar je tožnik izvedel kdo je storilec in da je prišlo do samega motenja posesti, najpozneje pa je potrebno vložiti tožbo v 1 letu odkar so motnje nastale.

V primeru zamudne roka za vložitev tožbe zaradi motenja posesti pa imate možnost, lahko v ločenem postopku zahtevate sodno varstvo, ki jo zahtevate na podlagi pravice do posesti. S to razliko, da boste v tem primeru morali dokazati upravičenje do posesti (lastninska pravica, najemna pravica,…).

sestava in pregled pogodb

Pravna pomoč

Želite pravno pomoč hitro, enostavno in kar iz domačega naslonjača?

Pokličite naše svetovalce!

Prikaži vse >
Prijava na eNovice
Registracija uporabnika
Že imate uporabniški račun? Prijavite se.
Prosimo, prepišite znake v desno polje:
Polja, označena z *, so obvezna.
Z registracijo se strinjate s splošnimi pogoji poslovanja. .Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc mattis lectus eget quam commodo quis suscipit lacus congue. Donec eget lacus ac velit cursus rutrum. Donec et ultricies felis. Nunc vitae leo vitae turpis imperdiet posuere eu id elit. Nullam pretium dapibus sem, vitae elementum arcu condimentum vitae. ×
Prijava
Še nimate računa?
Pozabili geslo? ×
Pozabljeno geslo

Če ste pozabili geslo, vnesite vašo uporabniško ime ali e-poštni naslov, s katerim ste se registrirali. Na vaš e-naslov vam bomo posredovali prijavne podatke.

Uporabniško ime oz. e-naslov ne obstaja! Geslo je bilo posredovano na metka@...
×